Interior Design

Mini izzivi v mini prostorih

18.08. 2021

Minikihívások miniterekben

Nincsenek megoldhatatlan építészeti feladatok, csak kisebb és nagyobb kihívások. Esetünkben egy egyszobás lakás berendezéséről van szó, melynek hosszúkás formájú, kissé kedvezőtlen az alaprajza.

Az egyszobás lakás nyugati tájolású és a nappali-konyha tere egybefolyik a bejárattal. Ebből a hosszúkás térből nyílik a fürdőszoba és a kicsi hálószoba terasszal. A megrendelő kedvező lakásvásárlási ajánlatba botlott, ezért hozzám fordult vásárlás előtt, hogy megvizsgáljuk, milyenek a lakás reális berendezési lehetőségei.

A hosszúkás alaprajz első pillantásra problematikus, helyes hozzáállással viszont megoldható a kihívás. Amikor ilyen hosszúkás térfelállással találkozunk, célszerű a domináns irányban felbontani a teret. Ezt legegyszerűbben térelhatároló elemekkel érhetjük el, esetünkben azonban egy ilyen megoldás nem ajánlatos, mert kicsi alapterületű lakásról van szó. A kis alapterületű helyiség további lehatárolása kellemetlen térérzéket okozna. Ezért a nem annyira kedvező, hosszúkás, akár „alagutas” forma felbontását a plafonon lévő síkban való játékkal értem el. Itt az álmennyezettel történő magasságváltásokkal játszadoztam el, melyekbe sávvilágítást rejtettem és így tovább fokoztam a plafon dinamikus felbontását. Ezzel néhány erőteljes vonással kedvező hangulatot értünk el, mely nem jelentett súlyos pénzügyi beavatkozást sem. A harmadik elem, amelynek alkalmazását célszerűnek találtam, a textilfüggönyök alkalmazása volt, melyek az organikus felületükkel kellemes, puha vonalakat hoznak a térbe. Ezek a vertikális síkban megjelenő kreatív elemek, amelyek pozícióját és textúráját szabadon változtathatjuk a kedvünk szerint. A puha felületek frissességet hoznak a térbe, megbontják a tér feszültségét, viszont nem keltenek kellemetlen bezártságérzést.  

A lakás berendezése világos, ezt a szindinamikát a világos hársfa kíséri végig, melyet a fehér és a fekete elegáns kontrasztja egészít ki. A kanapé intenzív narancssárga színe kiemeli a lakás nyugati tájolású kedvező fekvését és egybeolvad a lemenő nappal. A megrendelő a lakás megvásárlása mellett döntött.


Terazzo – brezčasna eleganca ali modna muha?

20.07. 2021

Terazzo-minta – örök elegancia vagy ideiglenes trendkövetés

Napjainkban újra közkedvelt lett a terazzominta: ez vajon egy újabb trend vagy a kifinomult elegancia és esztétikai érzék megjelenése?

A terazzo olasz kifejezés a terrazza-terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején kiváltképp népszerű anyagként tartották számon. Az alapját beton képezte, amit újrahasznosított gránit- és márványdarabokkal ötvöztek, olykor akár törött kerámiadarabokkal is tarkítva: izgalmas és látványgazdag küllemét ezek az apró, szilánkszerű darabkák adják.

Az eredeti terrazzo minősége csaknem felér a márványéval, azonban napjainkban inkább a gres-lapokat alkalmazzuk. A terrazzo kiváló hővezető, alkalmas padlófűtésre, kültéri, beltéri burkolatként, munkafelületként – legyen szó akár vizesblokkról, teraszról, esetleg konyhapultról vagy akár hálóhelyiségről. A modern kőporcelán-gyártás lehetővé teszi, hogy ezt a különleges anyagot számtalan variációban álmodhassuk újra. Az olasz és spanyol burkolattervezők nem is tétlenkedtek ez ügyben: számos innovatív, színes vagy olykor homogén-jellegű széria látott napvilágot. 

A trendi terazzo a kedvence egy új házba költöző fiatal családnak is, akik a segítségemet kérték. Kedvelik ezt az örökzöld burkolatot, ezért a szülői hálószoba-szárnyban is ezt alkalmaztuk. A kiválasztott terazzo-minta egy semlegesebb, homogénebb, világos árnyalatú lap lett, amelyet egy vonással végigvezettünk a szülői hálótól a gardróbon keresztül egészen a vizesblokkig. Az utóbbi világos fali kerámiáját a sötét ellentétével egészítettük ki. Magának a hálóhelyiségnek a berendezése klasszikus jellegű. Franciaágy és néhány alacsony szekrény a belső fal mentén, ahova egy sminkasztalt helyeztem el. A hálószoba hangsúlya az ágy mögötti fal, mely egy különleges dekor falkerámiával lett beburkolva. Hatszögletes, fehér márványimitáció arany fugákkal, mely a terazzo padlóburkolattal szemben pozitív dinamikát kelt a térben. A magas gardróbszekrények az átjáró gardróbhelyiségbe kerültek, így a hálószoba nyílt és szellős maradt, zavaró elemek nél