Interior Design [ blog ]

 

Kreativna soba

26.9.2023

Kako naj izgleda prostor v katerem se dobro počuti oseba čigar delo je ustvarjanje? Pri tem projektu gre za osebo, ki se ukvarja z grafičnim oblikovanjem in dostikrat dela iz domače pisarne, ki jo želi sedaj prenoviti in išče inspiracijo. Svet te kreativne osebe bogat in pisan, vendar kljub temu preferira v svojem delovnem okolju minimalizem.   

Pred projektiranjem sem se lotila kratke analize minimalizma in si tako anstavila nekaj smernic, ki mi bodo v pomoč pri projektiranju. Želen končen rezultat je želja, da bo stranka zadovoljna in da bo dobila potrebno pomoč pri odločitvi glede prenove delovne sobe.  

Minimalistično oblikovanje prostorov v osnovi poudarja čiste oblike in preprostost pri načrtovanju in urejanju prostora. Prostori, oblikovani v tem slogu, so prostorni, dihajo in se izogibajo natrpanemu videzu. Pri uporabi barv se minimalizem največkrat obrača na uporabo monocrome lestvice. Pogosto uporablja malo barv, največkrat dela s čisto barvno paleto, kombinira le nekaj barv. Če se v takšnem prostoru pojavljajo slike in grafike ali druga umetniška dela, so tudi te takšne, da v sebi nosijo minimalizem, s čistimi in nenatrpanimi oblikami. Ne glede na uporabljeni slog je pri načrtovanju notranje opreme na splošno priporočljivo, da določimo fokusno točko prostora. To je točka, ki izstopa in pritegne našo pozornost takoj, ko stopimo vanjo. Ta fokusna točka je lahko umetniško delo, kos pohištva ali drug predmet. Pomemben del kreativnega delovnega procesa je tudi razpoloženjska razsvetljava, ki nam omogoča regulacijo svetlobe po potrebi. Seveda ne semmo zanemariti dobre splošne razsvetljave. Tudi v svetu kreativnega dela se zavedamo, da ima »miselni oddih« pomembno vlogo pri spodbujanju ustvarjalnosti. To lahko spodbujamo na različne načine. Glede na življenjski slog naročnika sem v delovno-ustvarjalno sobo umestila ogromno sedežno. Ta se lahko uporabi za powernap ali za kreativno skiciranje ideje po uspešnem brainstormingu. 
Sestavni del minimalizma je tudi prazen prostor, ki dizajnu in prostoru pomaga dihati. Tega ne smemo pozabiti niti takrat, ko usklajujemo hramonijo prostora, kajti pri minimalizmu se gre za harmonijo in ravnovesje.
Vse to so pomembni vidiki oblikovanja, vendar sta okus in življenjski slog stranke vedno najpomembnejši smernici za končen projekt.

Spodaj sta prikazani še dve varianti na podlagi katere se je stranka odločala za končno, črno/belo/rdečo varianto kreativnega interierja. Najprej je bila seveda zmedena, ker se ni mogla odločiti, ampak po tehtnem razmisleku je odločitev le padla.

Varianta 2 kombinirana z leseno oblogo:

Varianta 3 kombinirana z barvo leta Viva Magenta:

 

Lebdeča kuhinja

22.8.2023

Uparaba keramičnih ploščic v naših domovih je ponavadi zelo omejena, predvsem na aplikacijo na tradicionalen način, kar zajema keramične ploščice v mokrih prostorih, na hodnikih, nad pultom kuhinje ali morda na terasah. Tu se ponavadi žal zgodba tudi konča. A se ne bi smela, ker je svet keramičnih ploščic dandanes bogat, ponujajo nešteto unikatnih in funkcionalnih rešitev, ter možnosti uporabe. Zato ne vidim razloga, zakaj ne bi v njo oblekli dominantno steno dnevne sobe, ali z njo poudarili del stene naše jedilnice ali celo oblekli z njo kuhinjski otok. 

Pestra ponudba keramike na tržišču omogoča nešteto možnosti s katerimi lahko poudarimo svoj osebni stil v prostorih in poskrbimo za prijetno vzdušje v vsakem delu našega doma. V tem duhu sem opremila kuhinjo in jedilnico tokratnega nasveta notranje ureditve.

Stranka si je želele malo drugačno notranjo ureditev, ki vključuje možnost umestitve veliko dopaminskega dekorja. Predvsem jumbo plakatov oz. velikih slik v interier. Verjetno se sprašujete, kaj je to dopaminski dekor? Dopamin dekor se je začel razvijati v drugi polovici 20.-ega stoletja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, s posebnim poudarkom na drznih barvah in geometrijskih oblikah. V zadnjih letih se je dopaminski dekor vrnil kot glavni oblikovalski trend, ki vzbuja občutek sreče in obuja nostalgične spomine na otroštvo in minuli čas. Poenostavljeno, dopamin dekor je vse, kar v nas vzbuja občutek sreče in nas narerdi srečne. Od divjih barv, do drznih oblik in presenetljivih dodatkov.

Tako se je nekako samo od sebe glavna notranja stena kuhinje ponudila za umestitev glavnih kuhinjskih elementov. Kuhinjo sem oblikovala tako, da daje lebdeči občutek kljub uporabi masivnega lesa. Ta efekt sem skušala doseči s prekinitvijo masivnega sredinskega dela in stranskega visokega dela z odprtimi ozkimi omarami. Te police lahko nudijo prostor za kuharske knjige, ki pomavadi ne najdejo mesta v kuhinji ali za lepe steklenice z zelišči, morda pa le za dekorativne elemente. Kaj najde dom na teh policah ni tako odločilnega pomena, ker se v vsakem primeru ohrani lebdeč občutek kuhinjske sestave zaradi efekta polno – prazno.

Vsaka notranja ureditev, ki jo naredim je “narisana” na kožo naročnika. Zato je na začetku naše poti odločujočega pomena, da dobim čim več informacij o vašem načinu življenja, vrednotah in željah. Zaradi želje investitorja po drugačnem interierju in zaradi njihovega načina življenja je nastal v kuhinji otok – lebdeči otok – ki je središče kuhinje. Ta otok se tukaj ne pojavlja v klasični masivni obliki, z elementi, ki so nameščeni pod delovno ploščo in dostikrat zaprejo prostor. Tu smo šli v negativ tega in se pod pultom pokažeta le masivni nogici, ki nosita ploščo in ohranjata kuhinjo zračno.

V tokratnem nasvetu za opremo interierja se gre za prenovo obstoječega objekta. Kar pomeni, da se je bilo treba prilagoditi obstoječi situaciji. Med kuhinjo in dnevnim delom je zunanja stena, v kateri je okno. Odprtino sem ohranila v prvotni obliki – nisem jo zazidala ali večala z rušenjem parapeta. Za to sem se odločila zaradi tega, ker potrebujemo tudi v novi dnevni sobi stenske povšine. 

Ta tej, nekoč zunanji steni, se igrivo združujejta keramične ploščice z leseno stansko oblogo, ki objameta odprtini in jumbo sliko. 

Na koncu je nastala zanimiva in dinamična, a obenem edinstvena rešitev. Izgleda, kot da je v interier pokukal Bauhaus in pomešal karte. A s svojimi potezami je v resnici le postavil piko na i.                                       

 

Zimski vrt – podaljšek doma

21.3.2023

Pomlad je prispela, a je pred nami še muhasti april, ko se vreme lahko še konkretno spremeni in nam pokaže različne barve svoje bogate palete. Tudi s tega vidika je dobro imeti pri hiši zimski vrt, ki nam omogoča uživanje v naravi in našem vrtu v vseh letnih časih, tudi sedaj, ko sonce le še sramežljivo kuka iza vogala. 

Zimskih vrtov je kar nekaj na tržišču. Danes bom omenila le dva osnovna tipa, ki se razlikujeta v temperaturnih razmerah, ki ju omogočata – to je tudi najosnovnejša razlika med njimi. Ena od vrst zimskih vrtov je pozimi ogrevana in omogoča sobno tempreaturo, druga rahlo dogrevana, da se  vzdržuje temperatura med 10 in 15-imi stopinjami. 

Zimski vrt s steklenimi stenami in stekleno streho je perfektno bogato okolje s svetlobo in je idealno za večino rastlin. 
O hladnejši različici zimskega vrta je priporočljivo razmišljati, če imate veliko rastlin, ki ne prenesejo zmrzali in ogrevanih prostorov. To je večina sredozemskih rastlin, ki jih skoraj vsi imamo doma in jih imamo neizmerno radi, ker so tako zelo lepe. Dandanes se pogosto odločamo tudi za »bivalni« zimski vrt, ki je ogrevan. Tovrsten zimski vrt lahko postane sestavni del naših bivalnih prostorov, njegov podaljšek v naravo ali vezni člen med bivalnim prostorom in vrtom. Tak prostor je pozimi in poleti povezan z zunanjostjo in nam nudi nepopisno svobodo. Ogrevan zimski vrt je idealen prostor za bogate tropske rastline, ki imajo rade toplo klimo. V ogrevanih vrtovih lahko vzgojimo tudi lastne sadike, če imamo seveda zelenjavni vrt. 
Pred dokončno odločitvijo je smiselno razmisliti o velikosti samega zimskega vrta, o njegovi orientaciji in o najprimernejšemu materialu, iz katerega bo. Prporočljivo ga je tako umestiti v prostor, da bo zimski vrt skladen z oblikovanjem že obstoječega objekta in ne bo izstopal, kot tujek v prostoru. Žal se to prevečkrat zgodi, ko se nepremišljeno odločimo za poseg.
Predmet tokratnega zapisa notranje ureditve je bila v osnovi prenova kuhinje z jedilnico. Med projektiranjem se je porodila ideja, da umestimo tudi zimski vrt k hiši. Skozi leta se je način življenja naročnikov spremenila, zdaj oba delata od doma in jima je izredno pomembna povezava med notranjim bivališčem in vrtom. Zato sta se odločila, da svojo hišo prilagodita spremenjenemu načinu življenja. Pomembna jima je povezava med zunaj in notri in z njunim sedanjim načinom življenja, se bo tudi njuno bivališče preobrazilo. Njuna osnovna ideja je imeti pri hiši dodaten prostor, ki služi sprostitvi in ​​povezuje zunaj in notri, notranji prostor pa razširi vse leto v zeleno, ki jo oba tako zelo ljubita.

Ogrevan zimski vrt je v njunem primeru najoptimalnejša odločitev, ker nudi dom rastlinam, ki obožujejo toploto. Obenem jima ta novo nastali prostor omogoča nek večnamenski prostor, kjer imata lahko kotiček za branje, meditacijo, opazovanje ptic ali za mini druženje.  

Ljudje, ki ljubijo naravo, imajo največkrat radi naravne materiale v svojem okolju, zato je bil les tudi v tem interireju rdeča nit. V prvi zasnovi je bil uporabljen temen les – oreh, vendar sta naročnika le ugotovila, da je svetel les – jesen v tem primeru, dosti bolj primeren za efekt v prostoru, ki ga želita živeti. To sta lahkotnost in mehkoba. V samem interierju se pojavljajo minimalistične oblike in linije, ki poudarjajo bogastvo uporabljenih materialov. Svetlo barvo lesa perfektno dopolni igriv svetlo siv kuhinjski kamen, ki doda pridih elegance k interierju. 

Zimski vrt je prijeten in topel dodatek družinske hiše, organski del kuhinje in jedilnice, ki se razliva v bogato zelenje zunanjega sveta in tako bogati vsakdan stanovalcev, ki ljubijo naravo in častijo dragoceno življenje vsak dan.

Vhodni prostor – obraz našega doma

26.01.2023

Pred kratkim sem se med prenovo hiše zamislila nad vhodnim prostorom hiše. Če dobro pomislimo, je to prostor, ki nas sprejme vsak dan. Če na grobo potegnemo vzporednico s človeškim telesom, je to obraz našega doma. To je prvo, kar obiskovalca sprejme, ko stopi v naš dom. Zato menim, da je pomembno, da tudi tukaj, na vstopni točki v naš dom, ustvarimo prijeten prostor, ki daje občutek urejenosti, privlačnosti in topline.

Za prvi letošnji članek o notranji opremi sem uredila interier vhodnega prostora in stopnišča, ki se tesno navezujeta en na drugega.  Nahajata se v tipski hiši, zgrajeni v sedemdesetih letih.

Pri ureditvi smo se odločili, da je najbolj racionalno, da ohranimo lokacijo obstoječega vhoda, vendar smo ga podvrgli precejšnji razširitvi. Tukaj je bil glavni cilj, da je prostor ob prihodu v hišo funkcionalen in eleganten hkrati. Ambient, ki nas sprejme, naj bo prostoren in zračen. To nam na srečo omogoča tudi sama tlorisna površina hiše. Želja stranke je bila tudi ta, da funkcionalnost prostora omogoči, da ob prihodu pospravi aktualno obutev in plašče, ter da mu ostane še  nekaj prostora tudi za shranjevanje drugih sezonskih stvari. 

Pri uporabi materialov in oblik  sem sledila klasičnemu stilu, ki ima pridih modernega. Za svetle – bele visoke vgradne omare sem se odločila zaradi relativno nizke notranje višine. Svetle omare so kombinirane s temnimi dodatki – slika, ogledalo …  Ob vsem tem pa seveda ni mogla izostati mehka tekstura lesa, zato smo ga uporabili v obliki dodatne stenske obloge v vhodnem prostoru, na stopnišču pa odigra vlogo stopniščne obloge in ograje. Stopniščna ograja je postala impozanten vertikalni osrednji element, ki poteka vzdolž vseh treh etaž in jih povezuje. Je res, da malo zapre prostor, a le toliko, da še vedno ni moteča in ingrivo usmeri pogled opazovalca. Transparentno stopnišče smo osvetlili s stenskimi svetilkami, ki poskrbijo za prijetno, udobno svetlobo tudi v tem prostoru, kjer ni neposredne naravne svetlobe.

Prostor je dinamičen in zanimiv. Od prihoda naprej nas vodi z elementi, ki vsakič ujamejo pozornost obiskovalca in ga vodijo v samo srce doma.  Ob vhodu ogledalo, ki spretno razširi prostor, slika nasproti vrat, ki nas popelje v čaroben morski sen, klopca v prostorni veži, ki nas usmeri naprej na stopnišče in njegovo leseno skulpturalno ograja. Vhodni prostor doma, ki nas prisrčno sprejme s svojo zadržano in elegantno podobo, prostor, nam ostane v prijetnem spominu.  

Bejárati tér – az otthonunk arca

Egy felújítás alkalmával nemrég elgondolkodtam a bejárati helyiségről. Ha belegondolunk, ez az a tér, amely fogad bennünket nap mint nap. Ha párhuzamot vonunk az emberi testtel, ez az otthonunk arca, ezt látja meg először a látogató. Így fontos, hogy itt is egy kellemes teret alkossunk, amely minden alkalommal rendezett és vonzó, így melegen fogad bennünket nap mint nap.

Az idei első lakberendezési cikkhez egy összekapcsolt bejárati tér és lépcsőház belső elrendezését készítettem el. Ez egy hetvenes években épült típusházban található. A meglévő bejárat pozícióját megtartottuk, de kitágítottuk. Itt a fő cél az volt, hogy amikor megérkezünk, legyen a helyiség funkcionális és elegáns is egyben. A helyiség, amely fogad bennünket, legyen tágas, tudjon lélegezni, és a ház alapterülete lehetővé is teszi ezt. A megrendelő kívánsága, hogy érkezéskor le tudják rakni a lábbeliket és a kabátokat, és emellett maradjon hely a többi kelléknek is.

Az anyag- és formahasználatban egy klasszikus, de azért modern forma- és színvilágot követtünk. Világos szekrények mellett döntöttünk az aránylag alacsony belmagasság miatt. A szekrényeket sötét kiegészítőelemekkel kombináltunk, ilyen a festmény és a tükör. Mindezek mellett nem maradhatott el a fa gyönyörű textúrája és meleg hatása, ezért a bejárati részen falburkolati kiegészítő formájában alkalmaztuk, a lépcsőházban pedig burkolatként és korlátként látja el a szerepét. A lépcsőkorlát impozáns vertikális központi elem lett, mely végigfut mindhárom emeleten és összefogja azokat. Igen, lezárja kissé a teret, de csak annyira, hogy még mindig nem zavaró és megragadja a megfigyelő tekintetét. A transzparens lépcsőházat falilámpákkal világítottuk meg, melyek kellemes, hangulatos fényt adnak ebben a térben is, ahol nincs direkt természetes fény.

Összegezve, a tér dinamikus és érdekes. Minden eleme folytán történik valami: a bejárat menti tükör, mely ügyesen tágítja a teret, szemben a festmény, mely elviszi a gondolatainkat egy tengerparti utazásra, a tágas hallban a pad, majd a lépcső és korlátja. Az otthonunk vonzó arculattal fogad bennünket, amely mindenkiben meg fog maradni kellemes emlékként.

Multifunkcijski prostor

19.10. 2022

V današnjem času se razmere, v katerih živimo in delamo, bliskovito spreminjajo. Na dnevni ravni sta na prizkušnji naše vrednote in naš način razmišljanja. Zato je pametno poslušati modrece, ki svetujejo, da je smiselno biti kot voda, ki teče in se izogne oviram, se prilagodi. Sledimo tudi mi toku in se prilagajajmo danim situacijam – konstruktivno.

O splanici smo že govorili, vendar ne v današnjem kontekstu. Stranka potrebuje več prostora, zato se je odločila preoblikovati obstoječo garažo. Iz enega večjega prostora želi narediti dva manjša prostora, ker družina  potrebuje prostor za dve različni funkciji. V sedanji spalnici bodo izoblikovali še eno otroško sobo, zato želijo spalnico preseliti v novi prostor. Na delovnem mestu enega od zakoncev so nastopile spremembe, zato bo del svojega dela opravljal od doma. zaradi tega potrebujejo delovni kotiček. 

Tekom sestanka sem svetovala družini, da naj ne delijo prostora s stenami, ker bosta tako na novo nastali sobi manj kvalitetni za bivanje, za kar je prav škoda. Zaradi tega sem pripravila predlog notranje ureditve tega novega prostora, a katerim se lahko prilagodijo novo nastali situaciji. 

Zaradi nove situacije v službi, bo eden od zakoncev določene dneve delal od odma. To delo bo potekalo izključno ob delavnikih, le v dopoldanskih urah. Zaradi tega sem prišla do ideje in predloga, da se izoblikuje en večnamenski prostor, ki vključuje poleg spalnice še delovni kotiček. Tako lahko prostor deluje kot celota in izmenjuje dve različni funkciji, ki se časovno ne prekrivata.

Pri načrtovanju opreme prevladuje natur les, ki se prepleta z mehko teksturo različnih tkanin. Vrsta nizkih zaprtih omaric, ki se nahaja za posteljo, diskretno ločuje spalnico od delovnega kotička, katerega objamejo visoke omare spalnice.  V spalnem delu je eden od pudarkov stena z omarami, kjer se nahajajo: od zgoraj odprte police s prostorom za knjige in dekorativne izdelke, od spodaj pa zaprta odlagalna površina, ki elegantno zaključi kompozicijo stene. Drugi poudarek je galerijska stena z osvetljenimi eksponati, kar daje dodatno eleganco prostoru.  

Ob panoramskem oknu je nastal tudi kotiček za branje in sprostitev. S tem je prostor, ki ga nismo zaprli in tako osiromašili, dobil še tretji element, ki se harmonično zliva s preostalimi funkcijami prostora in zaokroži že tako bogato vsebino v skladno celoto.

Multifunkcíós hálószoba

Napjainkban villámgyorsan változnak a körülmények, amelyek között élünk és dolgozunk, napi szinten kerül mérlegre az értékrendünk és az eddigi gondolkodásmódunk. Ilyenkor célszerű a bölcsekre hallgatni, akik azt javasolják, hogy legyünk olyanok, mint a víz, mely folyik és kikerüli az akadályokat, alkalmazkodik. Kövessük mi is az áramlást és alkalmazkodjunk az adott szituációhoz.

Hálószobákról már beszéltünk korábban, de nem a mostani kontextusban. A megrendelőnek több helyre van szüksége, ezért átalakítja a meglévő garázst: a nagy helyiségből kettőt akart csinálni, mivel két különböző funkció betöltésére lett szüksége a családnak. A mostani hálóból gyerekszoba lesz, ezért a hálószobát át kell ide helyezni. Továbbá a munkahelyen változások léptek fel, lehet otthonról is végezni a munka egy részét, ezért dolgozósarokra is szükség van. Beszélgetésünk során javasoltam a megrendelőnek, hogy ne darabolják fel az új helyiséget, amely tágas és világos, a leválasztással két eléggé rossz minőségű teret hoznának létre. Ezért elkészítettem egy belsőépítészeti javaslatot, amellyel lehet alkalmazkodni az új helyzethez.

A munkahelyi változás miatt vannak olyan napok, amikor a házaspár egyik tagja otthonról dolgozik. Ez a munka kizárólag hétköznap folyik a délelőtti órákban. Ebből kifolyólag javasoltam azt, hogy a tér legyen multifunkcionális, a hálószoba mellett foglalja magába a dolgozósarkot is. Így a tér egyben működhet és lélegezhet, váltogatva a különböző funkciókat.

A tervezett berendezést a natúr fa dominálja, magába foglalva a különböző szövetek puha világát. Az ágy mögött végigfutó alacsony szekrénysor választja le diszkréten a dolgozósarkot a hálótól, melyet a fal mentén a hálószoba magas szekrényei ölelnek körbe. A hálórészen az oldalon lévő szekrényensoron van az egyik hangsúly, melynek a nyitott fenti részén könyvek és dekoratív tárgyak állnak, alul pedig zárt tárolóelemek helyezkednek el, összefogva a falkompozíciót.

A panorámaablaknál kapott helyet egy kis olvasó- vagy pihenősarok is. Így a térben, melyet nem zártunk le, már ez a harmadik elem, amely egybefolyik a többi funkcióval és kiegészíti az immár gazdag teret. 

 

Bivalni prostor v objemu narave

28.09. 2022

Természettel körülölelt nappali-étkező

Amikor új házat tervezünk, akkor arra törekszünk, hogy megvalósítsuk álmainkat. Vagy azok egy részét. Ezek az álmok különböznek embertől emberig és egy csomó dologgal vannak összefüggésben. Amennyiben egy nevezőre próbáljuk őket hozni a nappali-konyha kapcsán, általában ezek tágas, világos helyiséget jelentenek, egybefogva a nappalit és az étkezőt, ahol tudunk pihenni és beszélgetni. Ha tudunk jó tájolást biztosítani (dél, nyugat), egy természetbe simuló terasszal abszolút szerencsésnek tekinthetjük magunkat.

A jó belsőépítészeti elrendezés magába foglalja a megrendelők álmainak megvalósítását az adott keretek között. Az enteriőr követi napjaink trendjeit, de beleolvad a természetbe és mindenekelőtt megfelel a család szükségleteinek.  

A nappaliban a természetes, földszínek uralkodnak, amelyet a puha textilek és a natúr követ imitáló kerámiaburkolatú hangsúly-fal kontrasztosan kiemel. A természetes fény esetleges hiányát ebben a térrészben különböző szélessávú világítások alkalmazásával egészítjük ki.

Az étkező, amely frekventált hely lesz a helyiségben, a teraszos oldalra került, közvetlenül a panorámaablakhoz, mely közvetlen kapcsolatot biztosít a kerttel, mesés kilátással kényeztetve a családot. Ezen a részen a színskála a kontrasztos fehér-feketében jelenik meg. Ennek kiegyensúlyozását itt a fa puha textúrája adja, végigvezetve a tér természettel lévő szoros kapcsolatát. Talán a fa jelenléte a legjobban a lépcsőnél a leghangsúlyosabb, ahol a faburkolat vertikálisan „felfolyik” a falsíkra, amit absztrakt módon tekinthetünk vékony fatörzseknek is. Itt is lényeges szerepet játszik a világítás, mely felteszi az i-re a pontot.

Sokszor eltűnődünk azon, hogy milyen az ideális enteriőr. A mindennapi életünkben lehet, hogy nem kell elvesznünk az ideálokban. Inkább tűnődjünk el azon, hogy az adott pillanatban milyen a megfelelő tér a számunkra, a családunknak? Milyen az a tér, ahol jól érezzük magunkat? Milyen térben funkcionálunk legjobban? Milyenek azok az anyagok, színek, formák, textúrák, amelyek elősegítik a lelki egyensúlyunk elérését. Ha rájövünk ezekre a dolgokra, akkor már megtettük a legfontosabb lépést a leginkább megfelelő, „ideális” belső elrendezés kialakításához.  

Galerijska stena v našem domu

27.09.2022

Galériafal az otthonunkban

Ezúttal egy otthoni galériafal megtervezésére került sor, pontosabban egy étkezőfal átalakítására. A galériafal nagyszerű lehetőség arra, hogy az emlékeinket lenyűgöző műalkotássá alakítsuk. Ebből a célból vizsgáltunk meg néhány variációt a könnyebb választáshoz. 

A fal megtervezéséhez az első lépésben összegyűjtöttük a keretezett fotókat, amelyeket ki szeretnénk akasztani a falra. Arra törekedtünk, hogy a képeknek legyen közös nevezője, azaz illeszkedjenek egymáshoz. Például legyenek család, utazás vagy természet témakörű képek. A fali kollázshoz választhatunk keret nélküli vagy keretes változatokat, ez teljesen rajtad múlik. Dizájnosabb hatás elérése érdekében kombinálhatjuk a kompozíciót keretes tükörrel vagy üres kerettel is.

A galériafal elrendezésének legnehezebb része az elhelyezés stílusa, azaz milyen rendszerben helyezzük fel a képeket. Mielőtt bármilyen lyukat fúrnánk, állítsuk össze a galériafal felépítésének a logikáját. Ez lehet rácsos, lineáris vagy organikus elrendezés, de mindegyik esetben figyeljünk oda a kompozícióra. A végső kinézetet kipróbálhatjuk sima fehér papírok felragasztásával a falra vagy akár helyük berajzolásával is. Így különböző beállításokat próbálhatunk ki. A kompozíciót kezdjük a legnagyobb tárgy elhelyezésével, melyet kb. 150 cm magasságban, vagyis szemmagasságban akasztunk a falra, a földtől mérve a kép közepéig, és onnét haladjunk kifelé. A képek magasságát a mennyezet és a bútorok magasságához is kell viszonyítani. Amennyiben magas mennyezetünk van, választhatunk nagyméretű képeket is, ezekkel lenyűgöző hatást kelthetünk.

Továbbá fontos az is, hogy a képeket egyenlő távolságra rakjuk egymástól. Ez legyen 5 és 15 cm közötti távolság, vagy akár úgy is rendezhetjük, hogy a nagyobb műalkotások körül több helyet hagyunk, mint a kisebbeknél.

Otroško cesarstvo

25. 01. 2022

A gyerekek birodalma

Ezúttal egy igazán különleges kihívás talált rám: egy kisebb óvoda játszótermének belső elrendezése. Már többször terveztem gyerekeknek szobát, játszó- vagy tanulószobát, de egyszerre több gyereket szolgáló helyiséget még nem.

Az óvoda belső elrendezésénél törekedtem arra, hogy minél természetesebb anyagokat használjak. A lehető legnagyobb mértékben a fát részesítettem előnyben, mert természetes anyag. Kellemes a tapintása és gyönyörű a külleme, a színe. A világos kőris könnyű textúrája mellett döntöttem, mert könnyű passzítani más színekhez. A nyírfa is elég vonzó volt, de dönteni kellett, így lett a kőris a játszóterem fő anyaga. A fa textúrája mellett még a fehér dominál, amelyet egy intenzívebb szín egészít ki: ennek a játszóteremnek – ahol a „napocskák” játszanak – a petróleumkék lett a kiemelt színe. Véleményem szerint a gyerekeknek világos és könnyű tereket kell létrehozni, mely segíti szellemük és kreativitásuk kibontakozását.

A skandináv hatású térben kis faházacskák motívumával játszottam. Az alapötlet az volt, hogy mindegyik házacskában más tartalom jelenik meg a kétoldalú hagyományos krétatáblától és a könyves kuckótól a fodrászsarokig. Mindegyik házikó faszerkezetű és egy-egy színnel van kiegészítve. A többi kiegészítő játék is fából készült, még a kis piros kerekes tárolódobozok is.


Bivalni prostor

16. 11. 2021

Közös légtérben a nappali, konyha és étkező

A történelem folyamán változtak a lakáskörülmények és az emberek felfogása a lakáskultúráról. Még a hetvenes évekre is (ebből a korszakból ered az épített örökségünk többsége) inkább az volt a jellemző, hogy a konyha, az étkező és a nappali külön helyiségek voltak. Hosszú ideig tartott, amíg ez a felfogás változott és másképp kezdtük értelmezni a beltéri elrendezést és a terek egymás közti kapcsolatát. Az aktuális lakberendezési rovatban is egy ilyen régebbi házban lévő nappali-konyha-étkező felújításával foglalkozunk.

A nappali és a konyha-étkező egybevonása után egy kellemes, szellősebb élettér keletkezett, ahol a fény kapta a legnagyobb hangsúlyt, mivel a természetes fény fontos szerepet játszik a fiatalabb korosztály életkörnyezete kialakításában. Így ez döntő szempont volt, mert ebben a többfunkciós térben tartózkodik a legtöbbet a fiatal pár kedvenceikkel, a kutyával és a macskával. A felújítási tervek elkészítésekor meghatározó szempont volt az állatok igényeinek figyelembevétele. Külön miattuk került az ablak elé egy lépcsős kilátószekrény, melyről belátják a teljes terepet. Komoly plusznak számít az is, hogy a tértágítás után a konyharészben egy konyhasziget is simán elfér.

A tervezés vezérfonala a világos és sötétebb színek kontrasztba hozása volt – a semleges egyszerűség megalkotásával, néhány egyéni elemmel kiegészítve. A világos falakon túl a világos terazzopadló is ezt a könnyed hatást emeli ki. A sötétebb minimalista dekorelemek ellensúlyként szolgálnak, miközben a textilelemek kellemes, otthonos érzést nyújtanak a térben.


Mini izzivi v mini prostorih

18.08. 2021

Minikihívások miniterekben

Nincsenek megoldhatatlan építészeti feladatok, csak kisebb és nagyobb kihívások. Esetünkben egy egyszobás lakás berendezéséről van szó, melynek hosszúkás formájú, kissé kedvezőtlen az alaprajza.

Az egyszobás lakás nyugati tájolású és a nappali-konyha tere egybefolyik a bejárattal. Ebből a hosszúkás térből nyílik a fürdőszoba és a kicsi hálószoba terasszal. A megrendelő kedvező lakásvásárlási ajánlatba botlott, ezért hozzám fordult vásárlás előtt, hogy megvizsgáljuk, milyenek a lakás reális berendezési lehetőségei.

A hosszúkás alaprajz első pillantásra problematikus, helyes hozzáállással viszont megoldható a kihívás. Amikor ilyen hosszúkás térfelállással találkozunk, célszerű a domináns irányban felbontani a teret. Ezt legegyszerűbben térelhatároló elemekkel érhetjük el, esetünkben azonban egy ilyen megoldás nem ajánlatos, mert kicsi alapterületű lakásról van szó. A kis alapterületű helyiség további lehatárolása kellemetlen térérzéket okozna. Ezért a nem annyira kedvező, hosszúkás, akár „alagutas” forma felbontását a plafonon lévő síkban való játékkal értem el. Itt az álmennyezettel történő magasságváltásokkal játszadoztam el, melyekbe sávvilágítást rejtettem és így tovább fokoztam a plafon dinamikus felbontását. Ezzel néhány erőteljes vonással kedvező hangulatot értünk el, mely nem jelentett súlyos pénzügyi beavatkozást sem. A harmadik elem, amelynek alkalmazását célszerűnek találtam, a textilfüggönyök alkalmazása volt, melyek az organikus felületükkel kellemes, puha vonalakat hoznak a térbe. Ezek a vertikális síkban megjelenő kreatív elemek, amelyek pozícióját és textúráját szabadon változtathatjuk a kedvünk szerint. A puha felületek frissességet hoznak a térbe, megbontják a tér feszültségét, viszont nem keltenek kellemetlen bezártságérzést.  

A lakás berendezése világos, ezt a szindinamikát a világos hársfa kíséri végig, melyet a fehér és a fekete elegáns kontrasztja egészít ki. A kanapé intenzív narancssárga színe kiemeli a lakás nyugati tájolású kedvező fekvését és egybeolvad a lemenő nappal. A megrendelő a lakás megvásárlása mellett döntött.


Terazzo – brezčasna eleganca ali modna muha?

20.07. 2021

Terazzo-minta – örök elegancia vagy ideiglenes trendkövetés

Napjainkban újra közkedvelt lett a terazzominta: ez vajon egy újabb trend vagy a kifinomult elegancia és esztétikai érzék megjelenése?

A terazzo olasz kifejezés a terrazza-terraces szóból származik. Az ókori görög és római időkben, valamint az olaszországi reneszánsz idején kiváltképp népszerű anyagként tartották számon. Az alapját beton képezte, amit újrahasznosított gránit- és márványdarabokkal ötvöztek, olykor akár törött kerámiadarabokkal is tarkítva: izgalmas és látványgazdag küllemét ezek az apró, szilánkszerű darabkák adják.

Az eredeti terrazzo minősége csaknem felér a márványéval, azonban napjainkban inkább a gres-lapokat alkalmazzuk. A terrazzo kiváló hővezető, alkalmas padlófűtésre, kültéri, beltéri burkolatként, munkafelületként – legyen szó akár vizesblokkról, teraszról, esetleg konyhapultról vagy akár hálóhelyiségről. A modern kőporcelán-gyártás lehetővé teszi, hogy ezt a különleges anyagot számtalan variációban álmodhassuk újra. Az olasz és spanyol burkolattervezők nem is tétlenkedtek ez ügyben: számos innovatív, színes vagy olykor homogén-jellegű széria látott napvilágot. 

A trendi terazzo a kedvence egy új házba költöző fiatal családnak is, akik a segítségemet kérték. Kedvelik ezt az örökzöld burkolatot, ezért a szülői hálószoba-szárnyban is ezt alkalmaztuk. A kiválasztott terazzo-minta egy semlegesebb, homogénebb, világos árnyalatú lap lett, amelyet egy vonással végigvezettünk a szülői hálótól a gardróbon keresztül egészen a vizesblokkig. Az utóbbi világos fali kerámiáját a sötét ellentétével egészítettük ki. Magának a hálóhelyiségnek a berendezése klasszikus jellegű. Franciaágy és néhány alacsony szekrény a belső fal mentén, ahova egy sminkasztalt helyeztem el. A hálószoba hangsúlya az ágy mögötti fal, mely egy különleges dekor falkerámiával lett beburkolva. Hatszögletes, fehér márványimitáció arany fugákkal, mely a terazzo padlóburkolattal szemben pozitív dinamikát kelt a térben. A magas gardróbszekrények az átjáró gardróbhelyiségbe kerültek, így a hálószoba nyílt és szellős maradt, zavaró elemek nélkül.

Az idő haladtával majd megmutatkozik, hogy meddig tudja tartani a frontot a pillanatnyilag közkedvelt terazzo. A piacon a választék gazdag és biztosan megtalálja mindenki a kedvenc mintáját, akik kedvelik ezt a stílust.


Domača vinoteka

19. 05. 2021

Házi borospince

Az e havi lakberendezési rovatban egy kissé szokatlan és érdekes témával foglalkozunk – házi borospincével. De nem a szó klasszikus értelmében, ahogyan vidékünkön ismerjük a borospincét, hanem egy szenvedélyes borgyűjtő házi borospincéjét tervezzük meg. A család házi gyűjteményében már van több száz borosüveg.

Néhányat ajándékba kapott a család, néhányat vásároltak mindenfelé, ahol jártak a világban. Most szeretnének egy méltó helyiséget, ahol mindezen kincseket tárolják és élvezhetik a világ borainak ízeit.

A háznak ideális a helyszíne, mert részben a föld alatt helyezkedik el a pinceszintje, ami a bortároláshoz ideális hőmérsékletet biztosít. Igaz, hogy esetünkben nem döntő ez a részlet, mert a borok többsége vitrines hűtőszekrényekbe kerül. A borkollekció egy felújítandó helyiségben lesz egy nagy, faltól falig terjedő borszekrényben. Mindenképp ez lesz a szoba kiemelt bútora. A borkollekció mellé kell némi ülőfelület is, ezért került elhelyezésre két kényelmes fotel kisebb dohányzóasztallal az egyik oldalon, valamint bárpultos asztal bárszékekkel a másik oldalon. Itt több ember is elfér az asztal mellett.

A helyiség kellemes, igazi borospince-hangulata már eredetileg is. Téglafalakkal és dongaboltozattal készült, melyek a múlt romantikus szellemét hordozzák magukban. A téglafelület némi tisztítást kap, de meghagyjuk az eredeti, kissé rusztikus formájában.

Az előpincei részen egy közösségi eseményekre szánt helyiséget terveztünk. Ez a tér a borospince folytatása a föld alatti kincsektől a csodálatos természet felé. Ide egy többszemélyes asztalt terveztem, melyet a társaság számától függően lehet változtatni. Ehhez lehet majd kombinálni a mobilgrilltől a további szükséges tároló- vagy dolgozófelületekig bármit. Az összegyűlt ínyenc társaságtól függ, milyen formában kap életet ez a rugalmasan kialakítható előtér.

A belső elrendezésben a sötét, olajozott diófa jelenik meg kiemelten. A téglafallal társítva tökéletesen hangsúlyozzák egymás gyönyörű textúráját és színárnyalatát. A tökéletes drámai hangulatot a falilámpák árnyjátékával érjük el, melyek megadják a rusztikus tér eleganciáját.


Skupen bivalni prostor

24. 03. 2021

Közös élettér

A gyerekek kinőtték a szobájukat, ezért felújításra került sor. Két általános iskolás ikerfiú részére készül új tér. A fiúk nem voltak túl komplikált megrendelők. A kívánságuk röviden: emeletes ágyat szeretnének, meg íróasztalt, hogy tudjanak tanulni. Szorgalmas gyerekek és ideális megrendelők. Imádnak kutatni, tanulni, utazni a szülőkkel, szeretik a zenét és a sportot.

Mivel nem voltak külön kikötések a színhasználat terén, alapszínként a fehéret választottam. Ezzel a mindig kedvelt, meleg fatextúrát kombináltam. Lehet választani akármilyen fatextúrát, én a kőris mellett döntöttem, mert világos az alapszíne. Ezt az alap színskálát egyes színes kiegészítőkkel passzítottam össze: kék belső sötétítőroló, zöld „szőrös” szőnyeg, narancssárga és kék szék. A szoba különlegessége az asztal oldalán lévő fal, mely dinamikus és átalakítható. A „kitűzőrendszer” által a gyerekek saját maguk meghatározhatják, hol lesz a polc, az akasztós rész vagy akár más új dolog. Interaktív és kreatív megoldás, ideális a gyerekszobában, serkenti a gyerek kreatív gondolkozását. Mellette egy falfestményt imitáló absztrakt fotótapéta van, mely hegyeket ábrázol petróleumzöld tónusokban.

A fotótapéták alkalmazása a 2021-es év egyik kedvenc trendje. Már a múlt évben visszatértek az enteriőrbe és meghódították a vizes helyiségeket is. Már jónéhány fürdőszobában ott díszelegnek a falon. Gazdag formavilágával meglepik a megfigyelőt és semmiképp sem hagy semleges benyomást. A vizes helyiségekben vinilből vagy más vízálló anyagból készülnek. A merészek részére ott a domináns természeti motívumokkal készülő falitapéta a dzsungelmotívumoktól a banán- és pálmafa-levelekig, az állatfiguráktól az absztrakt, geometrikus formákig. Színben gazdag és formában dinamikus belsőépítészeti megoldást jelent, mely hangsúlyos elemként jelenhet meg minden otthonban.

Visszatérve a gyerekszoba enteriőrjéhez. Gyakran nem tudatosul bennünk, hogy milyen fontos szerepet játszik életünkben a közvetlen környezetünk, ahol nap mint nap tartózkodunk. Nem észleljük, hogy mennyire fontosak a színek, a textúrák és az anyagok, amelyek körülvesznek. És nem utolsósorban, hogy mindezen a dolgok mennyire fontosak egy fejlődő gyerek számára a mentális egészsége, a tanulás és a kreativitás fejlesztése szempontjából. Remélem, hogy a kialakított könnyed – világos – natúr belső enteriőr pozitívan hozzájárul a fiúk egészséges és pozitív fejlődéséhez, és nem utolsósorban, remélhetőleg, szeretni fogják új közös életterüket.


Brezčasna lepota marmorja 

24. 02. 2021

A márvány időtlen elegaciája

Életünk során mindannyian megélünk legalább egy fürdőszobafelújítást, ezért álljon itt néhány emlékeztető, hogyan fogjunk hozzá, hogy minél kevesebb kihívással szembesüljünk. Mielőtt elkezdjük a felújítást, célszerű tudni, hogy mik a kívánságaink az új fürdőszobával kapcsolatban. Fürdőkád vagy csak tusolófülke? Mosdó? Mekkora és milyen? Burkolat? Milyen és hol? Áthelyezzük az egyes elemeket és felvállaljuk a vezetékek áthelyezését? A végleges döntéshozatal előtt célszerű az egyes kivitelezőkkel is konzultálni, mert lehet, hogy egyes ötletünk kivitelezhetők, de túl drágák.

A stílus kiválasztásánál ne a trendekre alapozzunk, mert a fürdőszoba ötnél több évig vagy inkább még tovább így marad. Inkább javaslom az időtlen, örökzöld, mindig divatos dolgokban gondolkozást – mint jelen esetünkben. A márványos, fehér alapú minta kifejezetten elegáns és időtlen stílusú. Burkolatválasztásnál gondoljunk a minőségre is, ne csak a kedvező vagy akár akciós ár legyen a célunk. Amennyiben több személy használja a helyiséget, akkor célszerű könnyen takarítható felületeket alkalmazni. Ha vannak fiatal gyerekeink, akkor biztosan nem ajánlom az esetünkben bemutatott dizájnt, mely egy fiatal pár igényeit szolgálja. Felújításkor gondoljuk át a tárolófelületeket is. Számtalan tisztálkodó és szépségkellékünk van, törülköző, köntös, tisztítószerek. Gondoljuk át, hol lesz ezeknek a helyük, mert ezeken a kulcsrészleteken bukik meg a legtöbb fürdőszoba. Az elegancia nem a minőségi, szép kerámiánál fejeződik be, hanem ezekben a kis részletekben rejlik. A végleges állapot az, amellyel szeretnénk egy kellemes összhatást elérni. Ezért javaslom a zárt szekrények előnyben részesítését, mert ezek mindig rendezett hatást mutatnak. Vásároljunk olyan tükrös megoldást, mely mögé oda tudjuk rejteni a különböző kellékeket…

A bemutatott fürdőszoba-berendezés vezérvonala az elegancia, melyet a fehér márvány burkolat visz végiga térben. Világos tónusok némi faburkolattal és fekete ellensúllyal. Ezzel szemben ott a fekete-fehér geometrikus minta, mely kissé drámai hangulatot hoz a tér formavilágába. A pontot az i-re a dekoratív elemek (kép a falon, cserepes virág) adják meg, melyek kellemes esztétikai hatást hoznak a képbe és lezárják a belső elrendezés folyamatát.


Pisan bivalni prostor 

23. 10. 2019

Öltöztessük színekbe otthonunkat!

Érdekes lakberendezési kihívás érkezett hozzám. Egy fiatal házaspár keresett meg, akiknek nagyon gazdag a közösségi élete. Sokat utaznak, amikor pedig itthon vannak, barátok és családtagok látogatnak el hozzájuk napi szinten. Ebben a szellemben szeretnék berendezni a lakás központját, a nappali-étkező-konyhát is. A nappali különlegessége az, hogy kétszintes a légtere és összenyílik a manzárd-galériával. Mindemellett egy nagy kandalló díszíti a tér nyugati sarkát, gazdagítva a hangulatot.

Az adott teret a közösségi élet központjaként egy légtérként kezeltem az emeleti galériával. A konyha és nappali bútorzatán a fehér szín dominál natúr fabetétekkel kombinálva. A megrendelők kedvelik a minimál építészetet és ebből kifolyólag a tiszta belső berendezést is. Ezért lett a fehér szín az a minimalista vezérfonal, mely végigfut a térben. A konyha tere, melyet egy üvegezett tolóajtón keresztül közelítünk meg, összefolyik a konyhaszigeten keresztül az étkezővel és a nappalival, majd folytatódik a fedett teraszon. A nappali terében levő minimál kandalló ülőrésze mögé egy egzotikus tapiszériát helyeztem, melyet egy afrikai út során vásárolt a házaspár. A tapiszériák kedvelt kiegészítőelemként újra visszatértek a belsőépítészetbe. A színes textília tökéletesen illik a nappaliba, színeivel, textúrájával feldobja a teret és hangsúlyozza a minimalista vezérfonalat. A kanapé és a taburé színes, de formaviláguk visszafogott, így tökéletesen illeszkednek a térbe.

A galéria tere multifunkciós szerepet kapott. Hétköznapokon a könyvtár és a dolgozósarok szerepét tölti be, látogatás esetén pedig az ideiglenes fekhelynek ad helyet. Később, amikor megérkeznek a gyerekek, átalakíthatjuk játszósaroknak is.

A nagy fedett terasz a ház kiemelt és értékes része, nyugodt társalgóhely egész évben. Ilyen formában a benti tér folytatódik a kintiben, így kiegészíti és gazdagítja a lakók mindennapjait.


Prenova kuhinje in jedilnice

25. 9. 2019

Konyha és étkező átalakítása

Feltételezem, hogy életük folyamán már mindannyian szembesültünk felújítással. Ez a folyamat lehet stresszes vagy izgalmas attól függően, mennyire gondoltuk át a felújítást és mennyi tervezés áll mögötte. Ezúttal a tervezés egy konyha-étkező felújításáról szól, melynek a különlegessége az, hogy két szinten helyezkedik el. Sajnos nem lehet megoldani az egy szintre hozást vagy akár csak az egyik helyiségbe helyezni mindkettőt, mert így egy nagyon alulméretezett konyha-étkezős megoldás jönne létre.

Az átalakítás vezérfonala: tiszta vonalak és funkcionalitás, valamint elegancia. A kívánt végeredmény, amit remélhetőleg elértünk, világos, kellemes terek létrehozása. Világos bútorok, fa falburkolat és természetes motívumok.

Mindkét tér alaprajzilag téglalap formájú, azaz hosszúkás. A meglévő vezetékekből és a funkcionalitásból kiindulva egyértelmű megoldásnak mutatkozott, hogy a konyhát a magasabban lévő helyiségbe helyezzük egyenes oldalú konyhaszekrények elhelyezésével az egyik oldalon, valamint egy konyhasziget elcsúsztatásával a szemközti fal mellé. A hűtőszekrényt a meglevő minikamrába rejtettük, szekrényszerűen, a sziget falát egy síkba hozva. A meglévő parapetes ablakot franciaablakokká alakítottuk át, így a kellemetlen északi tájolás mellett is több fény jut a konyhába.

Az étkező a földszint szintjére került, így az első helyiség a konyha megközelítésének vonalán. Itt is megnagyobbítottuk a meglevő ablakot és franciaablakkal helyettesítettük. Az étkezőbe egy nagyobb, legalább 8 személyes asztal került egy szekrénysorral kombinálva.

A projektnek a fő érdekessége talán az volt, hogy a tereket nem csak világosabbá tettük, hanem a megrendelő kívánságára összekötöttük a kerttel. Így a konyhából és az étkezőből is direkt ki lehet jutni a természetbe. Nyáron, nyitott ablak mellett a természetet becsalogathatjuk a lakásba és olyan érzést varázsolhatunk, hogy a természetben étkezünk/főzünk. Kellemes kis paradicsom, mely a mindennapok részévé vált ily módon.


Oprema domačega fitnesa

22. 5. 2019

Házi fitneszterem

A mozgás, a sport egy külön témakör, amire jó odafigyelni, mert az irodai munka és a kevés mozgás jellemzi többnyire napjainkat. Ebből kifolyólag, sokan rendszeresen edzőtermekbe járnak, hogy fenntartsák a kondíciójukat és egészségesek maradjanak. Vannak viszont napok, amikor nem tudunk elmenni edzeni és jól jön, hogy otthon is van erre lehetőség. Ez a témakör foglalkoztatja azt a fiatal párt is, akik apropóján megszületett az aktuális lakberendezési tanácsunk.

Az edzőterem berendezésénél építészeti szempontból nézve leginkább a padlóburkolatra kell odafigyelnünk. Ha választhatunk, legyen ez gumis padlóburkolat, amely csúszásmentes felület. De otthoni használatra ugyanúgy megfelelnek a vinil- vagy más PVC-padlók, de a textilből, valamint akár a fából készült padlóburkolatok is.  

A felszerelés kiválasztásnál a pénzkeret mellett tőlünk függ, milyen gépeket szerzünk be. Fontos néhány kardio-edzésre is alkalmas gép beszerzése: futópad, szobakerékpár, elliptikus tréner. Mellettük majdnem kötelező a tornapad, a falilétra, a step-pad, a matrac és a súlyok, valamint más tornakellékek beszerzése, amelyek segítségével a saját testsúlyunkkal végtelen sok gyakorlatot végezhetünk. Ajánlatos egy falitükör beszerzése is, hogy mozgás közben lássuk a testtartásunkat, egy minőségi hifirendszer, valamint egy tévé. És ne feledkezzünk meg egy szekrényről, ahova le tudunk helyezni különböző tárgyakat. A világítás legyen egyenletes.

Az aktuális házi teremnél a kardio-gépeket a belső falon levő tévékészülék felé orientáltam. Meg lehet őket fordítani, ha mozgás közben inkább a természetet szeretnénk figyelni az ablakon keresztül. A terem elrendezése szabadon változhat, a fix falilétra kivételével. Az adott edzőteremnél textilpadló mellett döntöttem antracitszürke színben. A falaknál vertikális irányú natúr vörösfenyő falburkolattal játszadoztam. Mellette a zöld szín nyugtató hatása kerül előtérbe, a mostanság újra kedvelt tapétával kombinálva. A tapétához a trendi filodendron és pálma kombinációt választottam, mely friss és pozitív vibrációt hoz a térbe. Az álmennyezetbe soronként szabályozható spotlámpákat süllyesztettem. Ezeket fali világítással egészítettem ki.

Egyszerű látványvilág néhány hangsúlyos elemmel, melyek határozottan áttranszformálják a teret. Remélem, ihletet ad ez Önöknek is, és ha nem épül is saját konditerem, de kezdetnek egy elliptikus tréner is megteszi a nappali tévéje előtt.


Oprema otroške sobe

23. 5. 2018

Gyerekszoba optimális berendezése

Gyerekszoba berendezésével folytatjuk ezúttal is. Egy új házhoz terveztünk két gyerekszobát úgy, hogy legyenek kényelmesek is és feleljenek meg a lakóépületek és lakások építésére vonatkozó szabályok minimális követelményeinek. A törvény megszabja a minimális 2,5 méteres belmagasságot, a minimális ablakfelület-nagyságot, aminek el kell érnie az alapterület 20 százalékát, valamint a minimális térszélességet, ami 1,9 méter. Természetesen a tervezett gyerekszobák megfelelnek ezeknek a minimális feltételeknek. A fő célunk a gyerekek kényelme és maximálisan jó közérzetük, amit 9 négyzetméter mellett is lehet biztosítani.

Mivel a szobákat két általános iskolába járó lánynak terveztem, utánajártam, hogy mik az ő kívánságaik. A nagyobb lány imádja az „Alice Csodaországban” című filmet és rajzfilmet, valamint a vidám, élénk színeket. Ezért ebből a motívumvilágból kiindulva Alice lett az egyik szoba vezérfonala.

A bútorok színének a fehéret választottam, mert a szoba kisebb méretű. Nagyobb helyiségek esetében felvállalhatnánk színes bútorokat is, viszont esetünkben, a kisebb alapterület mellett inkább a falszínek és a kiegészítők legyenek színesek. Az élénk falszínek vidámak és serkentik a gyerek kreativitását.

A szobának az alapelrendezése két lineáris vonalra osztódik. A térbe lépve a bal oldalra került az ágy, utána a dolgozóasztal székkel. Fölöttük polcok helyezkednek el, melyeknek az ágy feletti részén egy tolóajtós rész is van kreatívtábla-funkcióval kiegészítve. Emlékeztető táblaként is működhet, a kislány ötleteivel és fontos időpontokkal. Az ágynak is kettős funkciója van. A matracos részt fel lehet emelni és alá lehet pakolni az ágyneműt vagy más tárgyakat, amit csak ideiglenesen használunk.

Az ágy és az asztalsor plafonrészét faburkolattal zártam le, melynek csupán dekoratív szerepe van. A fa ilyen módon meleg hangulatot varázsol a helyiségbe és feldobja a talán kissé komoly minimálvonalakat.

A szoba másik oldalán, pontosabban a jobb oldali falnál egy tolóajtós gardróbszekrénysor helyezkedik el, mely ugyanúgy fehér színt kapott.

A végeredmény kettő különböző alaprajz egymás tükörképeként, teljes alaprajzi kihasználással, stílusilag a két kislányhoz tervezve. A lányok növekedni fognak és így a szobák is változni fognak velük.


Preureditev bivalnega prostora

21. 3. 2018

Lakásrész áttervezése

Rovatunkban legutóbb egy lakásrész áttervezésébe vágtunk bele. A megrendelővel történt egyeztetések során megbeszéltük, hogy mik azok a dolgok, amelyekre igazán szüksége van a megbízónak és melyek azok a pontok, ahol további kívánságoknak is lehet még helye.
 
A három ötletterv-szintű alaprajzból kiindulva a válaszfal bontása mellett döntöttünk. Előnyben részesítettük egy mini konyha elhelyezését, melynek a helyét a meglevő vezetékek szabták meg. A konyha mosogatóval, lefolyóval, tűzhellyel és hűtővel rendelkezik, mert a tulajdonos legtöbbször nem otthon étkezik és nincs szüksége nagyobb konyhára. A mini konyha különlegességei a teljesen elrejthető konyhaelemek egy tolóajtó-rendszer mögött. Ez a megrendelő külön kívánsága volt, mert egy egységes, kissé homogén teret szeretne kialakítani, és egy klasszikus konyha látványa megzavarná a tér homogenitását. A konyhához terveztünk egy étkező, vagy talán esetünkben inkább egy társalgásra alkalmas asztalt is. Az asztal mellé az egyik oldalon többfunkciós pad került, mely esetünkben célszerű döntés a kevés hely miatt. A pad alatt beépített tárolóhelyek vannak.
A nappali legfőbb funkciója a pihenés és relaxálás. Ezért került központi helyre a kanapé és egy modern, minimál stílusú olvasószék. A jobb oldali falon könyvespolcok állnak aszimmetrikus polcokkal egészen a plafonig. A szemközti oldalra egy zárt szekrényrendszer került. Itt helyezkedik el a kandalló is, melynek fő feladata a kellemes közérzet fokozása. Természetesen egy ilyen felállásból nem maradhatott ki a dolgozóasztal sem, de eléggé rejtett pozícióban van, ahol nem túlságosan feltűnő, viszont egyedi kilátást biztosít.
Színekben maradtunk a monokróm skálánál: szürke, fehér és néhány fafelület. A megrendelő imádja a minimál formákat és a visszafogott színeket. Életfilozófiája teljesen visszatükröződik a berendezésben. Főként az utazások és a könyvek az igazán fontosak neki.
A felújításnál a legnagyobb beavatkozás a fal bontása és a padlóburkolat cseréje volt. A bútorok jelentették a következő nagyobb befektetést, mert majdnem mindegyik méretre lett szabva. Hosszú távú tervezésnél a befektetett idő, energia és pénz mindenképp kifizetődik, főképp, ha elégedettek vagyunk a felújítás végeredményével.
 

Kamin v vsakdanjem življenju

19. 4. 2017

A kandalló a mindennapi életben

Az előző számban a tűzhelyeket mutattuk be, részben azért, mert újra divatba jöttek, részben mert nagyon kellemes hangulatot keltenek a helyiségben, meleget árasztanak és pozitívan befolyásolják a közérzetünket. Ezen okoknál foga döntött az alábbi példában szereplő fiatal házaspár is egy nyitott kandalló elhelyezése mellett új padlástéri konyha-nappalijukban. A tér berendezését részben a meglevő vezetékek határozták meg, valamint a kémény, melynek ugyanúgy fix a helye a déli oldalon.

A konyha-nappalinak kedvező a tájolása, mivel délnyugatra néznek az ablakok, így minőségi lakótér kialakítását biztosítják. A tér alapelrendezése eléggé klasszikus lett. A térbe érkezve balról helyezkedik el a konyha az elemek U alaprajzi elhelyezésével és étkezőpulttal. Mögötte van az étkezőasztal, mely praktikus okok miatt kihúzható, így az alapból 6 személyes asztal akár plusz 8 ember elhelyezését is biztosíthatja. A nappali részben egy kényelmes kihúzható kanapé lett a központi elem, mely a tévéfalra néz. A tévé úgy lett elhelyezve, hogy a konyhai részről is látható.

A tér központi eleme mindenképp a kandalló lett, melynek egy külön melegített ülőkés része is van. Ez az elem formailag a nappali bútorzatához illeszkedik leginkább. A meglevő kémény elhelyezése miatt a kandalló a két tér közepére került és önálló építészeti elemként szerepel. Térbeli szerepe szerint értelmezhetjük térelválasztó elemként vagy talán inkább a tér összekötő elemeként is.
A konyha-nappali anyaghasználatánál főképp arra figyeltem, hogy a tér őrizze meg könnyedségét. A megrendelők természetkedvelők, ezért külön hangsúlyt helyeztem a faelemek használatára, így a konyhában az étkezőpult, az asztal és a magas konyhaelem fából készült. A nappali részben a tévéfalat hangsúlyoztam ki faborítással.
A fa és a kandalló vezérfonalként együtt biztosítanak a fiatal házaspárnak értékes és minőségi életteret.
 

Kamin

29. 3. 2017

Kandalló

Szemérmesen betoppant a tavasz, az első melegebb napsugarak felélesztették a természetet és pozitív energiákkal töltötték fel a lelkünket. Esténként, egy fárasztó nap után még mindig jólesik ezen átmeneti időszakban lepihenni a kandalló mellett, élvezni a melegét és csodálni a pattogó tüzet. A tűz vidámmá tesz, fényt ad és fényt hoz. Lángja a szeretet jelképe.
A kandallók újra meghódították a szívünket és ezért megtalálhatók jó néhány otthonban. A pénzügyi oldalát sem kell figyelmen kívül hagyni, mert a sok pozitív hatása mellett a kandalló két fűtési szezonon belül visszahozza a belefektetett pénzt. Ez főleg a fa könnyű elérhetőségének és kedvező árának köszönhető.
A piacon számtalan típusú és formájú kandallót lehet találni, személyes ízléstől függ, hogy melyik nyeri el a tetszésünket: a modern, a rusztikus vagy netán a klasszikus. A kandallót állíthatjuk számtalan helyiségbe, legtöbbször a nappaliban kap helyet, de lehet akár a konyhában vagy megállja romantikus helyét a hálószobában is. Mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a kandallót célszerű a lakás vagy a ház központjába tenni, így maximálisan ki tudjuk használni az erejét. Helyezhetjük falhoz vagy sarokba, a legmerészebbek térelemként használják fel és beleillesztik a belső elrendezésbe, ahol lehet térelválasztó szerepe is. Az esztétikai élvezetet fokozhatjuk, ha tervezünk mellé fatároló részleget is, ahol a fa természetes látványa érvényesül.
Anyagban és technológiában is különbözőek kaphatók, az ember ízlésétől függ, hogy melyiket választja, a víztereset vagy a hagyományos légfűtéseset.
A piacon kaphatók bioetanollal égő kandallók is, melyeknek a hagyományos kandallóktól eltérően nincs szükségük kéményre, mert a térből merítik a szükséges oxigént. Ezen kandallók elég ökobarátságos kivitelűek, mert csekély vízpára mellett csak némi széndioxid-kibocsátásúk van…
A kandallóválasztás nem egyszerű dolog, viszont ha tudjuk, melyik kívánságunkat részesítjük előnyben, már könnyebb lesz a választásunk. A belső elrendezésben való elhelyezésénél fordulhatnak szakemberhez – építészmérnökhöz is, aki a tökéletes elhelyezés mellett figyelembe veszi a szükséges technikai követelményeket is.
Most már tudja, hogy milyen kandallót választ?

Naravno zelena

7. 2. 2017

Természetes(en) zöld

A múltkori lakberendezési rovatban a 2017-es év Pantone „Greenery” zöld színével ismerkedtünk meg. Most ezt a friss, pozitív zöldet alkalmaztam egy konyha-étkező-nappaliban, melyet egy fiatal, négytagú család részére terveztem át. A feladat egy meglevő lakásrész felújítása és egy nyitott, világos, dinamikus tér kialakítása volt.
 
A megrendelők gyökeres változást akartak, ezért a belső falak komplett eltávolítása mellett döntöttünk. Ennek a lépésnek szerencsére nem volt szerkezeti akadálya. A mostani konyha- és nappalifal helyett gerendára lett szükség. A statikussal történt egyeztetés után acélgerenda mellett döntöttünk, mert így az áthidalás keskeny lett. Az elvégzett munka után nem is lehet rájönni, hogy a gipszkarton „álmennyezet” mögött teherhordó gerenda rejtőzik.
 
Mivel már most négytagú a család, fontos volt, hogy tágas legyen a konyha-nappali tere. Nem utolsósorban ez a lakásban az a hely, ahol a legtöbbet tartózkodnak a lakók. Az alaprajzi elrendezés egyszerű. Némi kihívást a bejárati gardrób-„szekrény” elhelyezése jelentett. Alapos megfontolás után a bejárattól jobbra helyeztem el egy mini gardróbszekrényt. Ez főként a vendégek részére szánt lerakodóhely. A konyha klasszikus L alaprajzi elrendezésű, fehér és fa kombinációjában. Központi eleme a kihúzható 8 személyes asztal.
 
Továbbá a nappali vizuális világa felkelti bennünk a természetközelség érzetét. A kanapé flexibilis és tágas, átalakítható, ami miatt együtt növekedhet a családdal. Ugyanúgy, mint a konyha légterében, itt is a puhafaburkolat dominál a könnyű fehér színnel kombinálva. A nappali központi elemeként a „zöld” fal lép fel, mely fokozza a természet beiktatását a térbe. A Pantone Greenery színe élénk és friss, a pozitív változások jelképe. Belső elrendezésben megfelelő alkalmazás mellett kedvezően befolyásolja a közérzetünket és egyedi jegyet ad neki. Amennyiben szeretjük ezt a színt, bátran alkalmazzuk, első lépésként akár csak kiegészítők formájában. Bizonytalanság esetén pedig szabadon forduljanak szakemberhez, akár hozzám, és közösen megoldjuk a színdinamikából fakadó kételyeiket.
 

Brezčasen les v notranjem oblikovanju 2.

30. 11.  2016

Az időtlen fa a lakberendezésben 2.

A közelmúltban egy fiatalember háromszobás új otthonát rendeztem be, mely egy többlakásos házban van. Szerencsémre a megrendelőnek kifinomult az ízlésvilága, előnyben részesíti a letisztult vonalakat és a természetes anyagokat. Kedveli a fát, ezért szeretné alkalmazni az új enteriőrben is.
 
A lakás vezérfonala a minimalizmus, a könnyed bútorformák és a praktikus, funkcionális megoldások. Ezúttal részletesebben a nappali berendezését érintem, mert itt jelenik meg a legtöbb faburkolat. Részemre ez érdekes kihívás és tapasztalat volt, mert a szocializmus korában nőttem fel, ahol a fát főként hajópadlóként és lambériaként, fal- és plafonburkolatként használták a ház minden helyiségében. Ezek a megoldások a legtöbb esetben elnyomták és lekicsinyítették a teret. Emiatt a fa alkalmazása a magánlakásokban sajnos negatív előjelet kapott nálam. Egészen eddig.

A tárgyalt nappalinak délnyugati a tájolása, ami kedvező természetes megvilágítást jelent. A tér alaprajzilag téglalap alakú. Nyitottságának megőrzése céljából minimális, de funkcionális bebútorozást terveztünk. Egy nagyobb, többfunkciós kanapé került a hosszabbik központi északi falra, mely egy hangsúlyos médiafalra néz. Erre a falra helyeztük a tévét. A bejárati falra terveztem egy izgalmas fehér szekrényrendszert is, melynek alsó zárt része tárolásra alkalmas, a felső része pedig könyvespolcok dinamikus játékát adja. Itt a háttérben is faburkolatú fal jelenik meg.

A tér legizgalmasabb része mindenképp a médiafal, mely vertikális irányban domináns különböző szélességű diófalécekkel. Ezek a vertikális csíkok fatörzsekre emlékeztetnek és így szubtilis módon az erdőt varázsolják a nappaliba. A tévé síkjánál kidomborodik a fal és elrejti az elektronikus felszerelést. Ezzel az egyedi megoldással elegánsan lezárjuk a falat és egy homogén felületet hozunk létre, mely egyben dinamikus és változatos a fa struktúrájával.
A fal könnyű és meleg, kellemes, otthonias hangulatot hoz a térbe olyan mértékben, így előfordulhat velünk, hogy néhány napig nem kívánjuk elhagyni az otthonunkat.
Képeink két különböző megoldást mutatnak be.
 

 Brezčasen les v notranjem oblikovanju

3. 11.  2016

Az időtlen fa a lakberendezésben

Nemrég tudatosult bennem a felismerés, hogy a fa az egyik leggyakrabban felhasznált anyag a lakberendezésben. Időtlen vizuális megjelenése miatt az építészek és lakberendezők kedvence már évszázadok óta.
 
A fa a népszerűségét könnyű megmunkálhatóságának, nagy szilárdságának, végtelen alakíthatóságának és könnyű fenntartásának köszönheti. A különböző fafajták gazdag mintázattal, textúrával, színnel rendelkeznek. Köreinkben legismertebbek: fenyő, cseresznye, akác, kőris, dió, bükk, tölgy, de számos más fafajta is szerepet kaphat. Ugyanúgy ismerjük és kedveljük a végtelen sok egzotikus fát is, melyek egyben gyönyörűek és érdekesek.
Az idei évi tervezői trendek közt mindenképp a domináns dekoratív falak és mennyezetek a legkedveltebbek. A különböző színű, mintájú és formájú fával dekorált falak feldobják a teret, meleg, természetes hangulatot varázsolva. Megismételhetetlen élményt jelentenek az épület használóinak.
További kedvenc dizájner-fogás a léptékkel való játszadozás a kisebb helyiségekben, ahol a faburkolat fokozza a térhatást – alacsony tér esetében a magasságérzetet, kicsi térben pedig diverzióként a fa magára vonzza a figyelmet, és friss, modern térhatást kelt.
A számos fafajta és textúra kiegészíti a különböző belsőépítészeti stílusokat. A fa színe meghatározza a tér alaphangulatát. Például a sötétebb alaptónusú fa formális hangulatot kelt, ezért ezek tökéletesek a klasszikus konzervatív közeg vagy modern, kifinomult terek kialakítására. Számtalan árnyalat, mely végtelen lehetőséget kínál.
Továbbá az év trendjeként megtalálta a helyét a famennyezet is, mely a figyelmet fölfelé irányítja. Így a tér megkapja az ötödik „falat” – azt a díszítő elemet, mely a teret egy új esztétikai szintre viszi.
A 2016-os trend-készlet nem lehet tökéletes az újrahasznosított fák alkalmazása nélkül. A régi faajtók, gerendák, deszkák egyedi varázsát szavakkal nem lehet szavakkal megfogalmazni, akár burkolatként vagy bútorrészként felhasználva. Felülete lecsiszolva és átlakkozva csodás, vagy akár úgy, ahogy a legbátrabbak csinálják: megőrzik a kissé megszürkült fa színét, a gyönyörű patinát, mely számtalan titokzatos történetet rejteget magában… számtalan ihlet, végtelen sok megoldás. Ön melyiket választja?
 

Pisana otroška soba

5. 10.  2016

Színes gyerekszoba

Az építészetnek számomra az egyik kedvenc része az, amikor gyerekszobabelső kialakítására kérnek fel. Ezúttal dupla volt az öröm és a kihívás, mert egy ikertestvérpár, egy lány és egy fiú számára rendeztem be egy 4 x 4,50 méter alapterületű teret.
A szobának délnyugati a tájolása, így két irányból kapja a természetes fényt, ezért nem jelentett kihívást a megfelelő megvilágítás biztosítása, főképp a munkafelületek esetében. A szoba berendezését úgy találtam optimálisnak, hogy közvetlenül az ablak elé helyeztem a két dolgozóasztalt. Itt van a legtöbb természetes fény és a szoba kissé hosszúkás alaprajza miatt ezt tartottam a legmegfelelőbb megoldásnak.
A helymegtakarítás miatt és azért, mert a gyerekek kedvelik az emeletes bútoros megoldásokat, emeletes ágyakat alkalmaztam. Ezeket a bejárati fal jobb oldalára raktam, így a szemközti oldalra két plafonig érő ruhásszekrény került.
Amint már az előző lakberendezési rovatomban is hangsúlyoztam, nagyon fontosnak tartom a megfelelő munkafelület biztosítását. Esetünkben ez elegánsan megoldódott, így több figyelmet fordíthattam a szoba színvilágára.
Mivel egy lány és egy fiú a „megrendelő”, semleges színeket ajánlottam, melyek a sárga, a zöld és a kék. Ezek mind serkentik az agyműködést, a zöld szín nyugtató hatással is van az emberre és pozitívan befolyásolja a közérzetet. A bútorok fehérek némi fekete kiegészítéssel és meleg diófa-részekkel. Továbbá a szoba falait vicces és oktató üzeneteket tartalmazó poszterekkel díszítettem, melyeket a gyerekek saját tetszésük szerint lecserélhetnek. A szoba közepét üresen hagytam, mert fontosnak tartom, hogy maradjon szabad tér a játszáshoz.
Gyerekszoba berendezésénél külön oda kell figyelnünk a kis felhasználók kívánságaira is, mert ők fogják belakni a teret. Fontos, hogy jól érezzék magukat a térben, mely motiválja őket a kreativitásra és az élet kutatására. Ezért mi is konzultáltunk, és az ikrek elmondták, mik az elvárásaik, amik alapján elkészültek a tervek.

 

Ideje za ureditev otroške sobe

3. 8.  2016

Gyerekszoba-berendezési tippek

Megérkezett a szeptember, az iskolakezdés ideje, ami néhány tanuló számára biztosan új gyerekszobát jelent. Ha még nem készült el, talán hasznosnak fogják találni az alábbi tippeket.
Számos kutatás arról tanúskodik, hogy a környezetnek fontos szerepe van a tanulási folyamatnál. A helyesen berendezett gyerekszoba serkenti és pozitívan befolyásolja a tanulást. A helyiség legyen világos, meleg és jól átszellőztethető. Célszerű az is, ha a szülő utánanéz a szakirodalomnak vagy szakértőhöz fordul tanácsért a gyerekszoba berendezése előtt. A gyerek növekedése folyamán különböző helyszükségletek jelentkeznek, ezért legalább háromszor változik a szoba berendezése (csecsemő, óvoda/ kezdő iskolás, serdülőkor). A legpraktikusabb lenne az olyan bútor, mely átalakítható és növekszik a gyerekkel. Sajnos ez csak elméletben működik, mert egy serdülőkorú gyereknek más az igénye, mint egy mesefigurákat és emeletes ágyat kedvelő óvodás gyereknek. Ezért jobb, ha a szobát mindig a gyerek korának megfelelően rendezzük be. A szobában csak néhány dologra van szükség: megfelelő nagyságú dolgozóasztalra, kényelmes székre, ágyra, ruhaszekrényre és könyvespolcra. Az asztal legyen legalább 65 centiméter mély és 120 centiméter hosszú, megfelelően elhelyezve a természetes fényforrással szemben (jobbkezeseknél balról érkezzen a fény). Találjunk jó pozíciót az asztalnak, hogy a téli hónapokban is optimális maradjon a megvilágítása, viszont helyezzünk rá minőségi asztali lámpát is. A berendezés legyen egyszerű és ne zsúfoljuk túl a teret – alkalmazkodjunk a szoba méretéhez. Használjunk meleg, világos színeket és természetes anyagokat, leginkább tömörfa bútorokat. Később, amikor megérkezik a kamaszkor, minilakássá is alakíthatjuk a szobát, akár kanapét is helyezhetünk bele (ha ezt megengedi a tér nagysága). A gyerekszoba berendezésénél talán fontos figyelembe vennünk azt is, hogy a szobát a gyerekünk részére rendezzük be, és hogy ők már kis emberek, saját esztétikai világgal és gondolatokkal. /Fotó: Pinterest/

 

 

Nazaj k naravi

3. 8.  2016

Vissza a természetbe

          Meggyőződésem, hogy mindannyiunknak megvan a saját kis kedvenc kuckója otthon. Az aktuális lakberendezési rovatban egy ilyen kedvenc új lakórész kialakításába vágtam, amely egy felújításra és átalakításra kerülő hétvégi szőlőhegyi házban, varázslatosan szép természeti környezetben helyezkedik el. Konkrétan egy konyha – étkező és nappali megtervezéséről van szó. A megrendelők előnyben részesítik az elegáns vonalakat és természetes anyagokat, kedvencük a fa: cseresznye-, dió- és a nyárfa. Keveset tartózkodnak odabent, ezért nem igényelnek nagy alapterületű lakást.
          A felújítandó lakás különlegessége, egyben a kihívás, amivel szembenéztünk, a hosszúkás alaprajz és a konyha kicsi mérete. A probléma eme részét falbontással oldottam meg, mely eredményeként meghosszabbítottam a konyhafelületet, így valamennyi tároló helyet nyertem a nappali részére is. A konyha így tágas, klasszikus U alaprajzú lett. Néhány konyhaelem helye előre meg volt határozva a vezetékek elhelyezkedése miatt – ezért a mosogató is az eredeti helyén marat. A többi elemet funkció alapján rendeztem el. A hosszúkás, vagon -térérzéket horizontális álgerendákkal bontottam fel, melybe spotlámpákat tudtam helyezni. A lakóközeg nappali részén egy fával fűtendő kandalló is megtalálta helyét, mely a térnek – főleg majd téli esztendőkben – megadja a varázslatos hangulatot. A nappali klasszikus elemekkel van berendezve, egy kanapéval és TV-szekrényes kompozícióval. Az étkezőasztal is beleolvad ebbe az elrendezésbe.
          A nappaliból közvetlen kapcsolat van a teraszra, ami a melegebb évszakban kitágítja a nappali légterét, és így minőségi élvezetet nyújt a lakóknak – ajtót nyit a természetbe.
A lakórész anyaghasználatánál a barna és a zöld – természetes földszínek érvényesülnek leginkább, fával és természetes kő falburkolattal kombinálva. Ezek a teret meleggé, könnyűvé és természetközelivé varázsolják, épp úgy, ahogyan a megrendelők elképzelték az új kedvenc helyiségüket.

 

Balkon: malo zunaj – malo notri

6. 7. 2016

[HU] Az erkély: se kint – se bent

 

A nyár végre betoppant mindennapjainkba, és vele megérkezett a szünidő és szabadságok ideje. Az év ezen időszakában tartózkodunk legtöbbet a szabadban, teraszokon, erkélyeken. Az utóbbiakat némi esztétikai érzékkel és tudással berendezhetjük olyannyira, hogy nagyon kellemes környezetet hozzunk létre, és egy saját kis társalgós, teázós, meditációs, pihenős minivilágot varázsoljunk magunknak.

A jelen lakberendezési rovatban is egy ilyen erkéllyel foglalkozom. Esztétikai szempontból nem fontos, ha kisebb az erkély alapterülete, hisz méretarányos bútorokkal és dekorációval vonzóvá tehetjük.

                Az alapötlet a természetes anyagok és a minimalizmus alkalmazása, így a fa lett a vezérvonal – a padlóburkolattól vertikálisan felcsúsztatva a falfelületre – körbeölelve a teret, kellemes meleg közeget teremt. Kisebb alapterületű helyeken célszerű többfunkciós bútorok alkalmazása. Ezért is alkalmaztam a teraszon különböző magasságú csukható tetejű fapadokat, melyek praktikusak, mert pakolni lehet beléjük. Az egyik vertikális faburkolatra két tároló „dobozt” is elhelyeztem, melyek a fa-falban levő beépített sínek miatt áthelyezhetőek. Ez a flexibilis fal lehetővé teszi, hogy további elemeket helyezzünk rá, és kreatívan kihasználjuk ezt a függőleges dimenziót is.

                Az erkélynek klasszikus betonból épített kerítése van, mely egy mélyített réssel rendelkezik. Ez tökéletes fűszerek, valamint más növények elhelyezésére is. A többfunkciós betonkerítést belülről faburkolattal borítottam be. Így rejtettem el az összecsukható asztallapot, mely alkalmas időszakos használatra – amikor kedvünk támad, hogy kiüljünk dolgozni a laptopunkkal az erkélyre.

A színeknek mindig fontos szerepük van. Kisebb terek esetében ajánlatos kevés szín használata. Fontosnak tartom azt is, hogy a választott stílus megegyezzen azzal a színvilággal, amit követünk. A tervezett erkélyünkön földszíneket alkalmaztam, puha, ugyancsak kellemes, világos színű kiegészítő párnákkal kombinálva. A dekoráció még egy egész fejezet lehetne , amivel továbbá fokozhatjuk a kellemes közérzetet: kövekkel, mécstartókkal, lámpákkal és lampionokkal … Így bátran alkalmazzunk tetszésünk szerinti elemeket az új erkélyünk elrendezésére!

/http://www.nepujsag.net/lakberendezes/

Design domače pisarne

1. 6. 2016

[HU] Otthoni dolgozószoba

 

Foglalkozásunk jellegének függvényében jó néhányunkkal előfordult már, hogy a munkánkat részben otthonról is kellett végeznünk. Manapság egyes szakmák rugalmassága és természete megengedi azt is, hogy a munkánkat teljes mértékben otthonról végezzük. Lakberendezési rovatunkban most is egy ilyen példát mutatunk be.
         A megrendelő egy magánvállalkozó férfi, aki többnyire otthonról dolgozik számítógép segítségével, és nagyon ritkán fogad otthon üzletfeleket. Irodájában a szokásos tárgyak és berendezések mellett könyvekre és nyomtatóra van szüksége. Ezekből a tényekből kiindulva egy eléggé klasszikus és visszafogott elrendezés született, mely egy intellektuálisan gazdag munkakörnyezetet tükröz. Maga az otthoni iroda egy keletre tájolt tetőtéri helyiségben helyezkedik el. Elegendő természetes megvilágítás és hely mellett a dolgozóasztalt majdnem központosan helyeztem el, szemben a fényforrásokkal. Az anyaghasználatnál a könnyűség és az elegancia voltak a vezérfonalaim. Ezért a meleg cseresznyefából készült bútordarabokat részesítettem előnyben, néhány klasszikus, neutrális, fehér kiegészítő elemmel. Ezeket a tér legalacsonyabb pontjaira helyeztem, ahol nagyobb szükség van könnyed benyomást keltő elemekre. A könyvespolcok és az ajtó mögötti levő tároló szekrénysor is cseresznyefából készült, melyek 110 centiméteres magasságukkal nem zárják le a teret, hanem lélegezni hagyják. A dolgozóban helyet kapott két elegáns és kényelmes fekete fotel – örök klasszikus darabok, melyeket az időnkénti vendégfogadáskor lehet használni, vagy akár csak kellemesen belezuhanni egy rövid pihenés erejéig egy jó könyvvel a kezünkben.
 
 

Oblikovanje bivalnega dela obstoječe hiše za mladi par

6. 4. 2016

[HU] Lakórészleg áttervezése

Ezúttal tavaszias hangulatban, egy kreatív művész pár részére alakítottam át egy negyvenöt négyzetméter alapterületű lakóteret. A rendelkezésünkre álló hely a családi ház pinceszintjén helyezkedik el, saját konyha – étkezővel, nappalival és dolgozósarokkal. Maga a tér tágas és 2,4 méteres belmagasságú. A legnagyobb kihívás a megfelelő fényviszonyok biztosítása, a korlátozott természetes fényforrás miatt. Ugyanúgy kihívást jelentettek a meglevő, mennyezett alatt futó vezetékek, melyeket alapos megfontolás után úgy döntöttem, látható állapotban hagyom, mert fontosabbnak tartottam a megfelelő fényviszonyok és belmagasság biztosítását. Nagyobb belmagasság esetében állmennyezet alkalmazását javasolnék.

            A konyha – étkező tere harminckét négyzetméterén terjeszkedik, ahol egy L alaprajzú konyha találta helyét, klasszikus étkezőasztallal. A nappali is hagyományos elrendezésű, visszafogott vonalakkal, flexibilis és kihúzható kanapéval, melyet pillanatok alatt átalakítható egy kényelmes vendéglátó heverővé. A dolgozósarok a tér bemélyedő sarkába került, ahol némi intim alkotói nyugalmat biztosít lakóinak. A nappali és dolgozó tér elválasztását egy tágas könyvespolc rendszer biztosítja.

            A tér domináló színei a kék, lila és sárga.  A kék szín nyugtató hatással bír, csökkenti az emberben felgyülemlő stresszt, friss levegő és tenger képzetét hozzák a lakásba. A lila szín a kék és a piros keveréke, melynek együttes hatása nyugtató és energizáló, serkenti az agy kreatív központját és segít koncentrálni. A sárga szín a lila komplementere, jó kedvre derít, vidámságot hoz az életbe és serkenti a gondolkodást és az agy vizuális központját. Az alkalmazott színekkel tökéletesen párosul a választott világos fa bútor, mely így együtt kellemes elegáns, de játszadozó hangulatot teremt otthonunkban.

            Kellemes közérzet biztosítás szempontjából fontos a helyes megvilágítás, mellyel megfelelő mennyiségű fényforrással érünk el. Az új térelrendezésben a klasszikus spotlámpák mellet, két központi elemet használtam, két egyedi függőlámpa kompozicíót. Játékos beállítása felgyorsítja a tér energiafolyását és még kellemesebbé varázsolja a dinamikus térérzetet és hozzásegít a jó közérzethez és sok kreatív ötlet születéséhez.

/http://www.nepujsag.net/lakberendezes/

 

Prenova modernega bivalnega prostora

3. 12. 2015

[

[HU] Színes modern nappali áttervezése

 

          A „Lakberendezési rovat” 2015-ös esztendőjét egy hagyományos, 70-es években berendezett konyha – étkező áttervezésével zárjuk. A 70-es években is sokszor előfordult, hogy az emberek építészmérnök nélkül „tervezték” meg a házukat. Így a szaktudás és tapasztalat hiánya miatt születtek nem funkcionális terek, túl nagy alapterülettel, rossz tájolással és berendezéssel, ami részben esetünkben is igaz.

          A tárgyilagos áttervezésre azért is került sor, mert az emeletes családi ház szintenként szét lett osztva két külön részre és új nappalira lett szükség. A megrendelő egy modern özvegy nagymama, mely kedveli a kortárs építészetet, élénk színeket és természetet.

          Alapban az új konyha maradt az eredeti helyen a meglevő vezetékek miatt és mert funkcionálisan megfelelt a pozíciója. Az elemek alaprajza L alakban folynak és az ablak alatt átnyúlnak a nappali részbe. A nappaliba általában nem javaslok sok bútor elhelyezését, viszont a jelenlegi szituáció ezt megkövetelte – tárolási okok miatt. A modern, valamennyire klasszikus minimál vonalú, flexibilis ülőgarnitúra a tér középpontjába került. Mobilitása miatt átalakítható különböző szituációknak megfelelően. A bútorok elhelyezésénél főképp arra figyeltem, hogy maradjon némi szabad tér, a helyiség tudjon lélegezni és az energiák áromlása szabadon történjen. A nappali – konyha terét gazdagíthatják különböző stílusos kiegészítők is: képek, textíliák, dísznövények és némi külön dizájner darab is akadhat.

          Az új lakásrész színvilágát a sötét diófa színe és textúrája, valamint az intenzív sárga ás petroleum színek dominálják. A kanapé visszafogott sötétszürke színe ezeket kiegyensúlyozzák.

           A tér további kellemes közérzetének fokozását és a pontot az i-re egy fafűtésű öntöttvas kályha adta meg. Napjainkban sokszor elfelejtjük, hogy milyen fontos az élő tűz jelenléte az otthonunkban. A tűz élő elem, meleget sugároz és ezért vizuálisan és érzékileg pozitívan befolyásolja közérzetünket. Egy nélkülözhetetlen elem, mely gazdaggá teszi a belső teret és minőségesebb lakáskultúrát biztosít a felhasználónak. Remélhetőleg a nagymama is jól fogja érezni magát az új színekben és textúrákban gazdag lakórészben.

/http://www.nepujsag.net/lakberendezes

 

BARVNE KOMBINACIJE ZA INTERIER 2016

Szinek Nepujsag

[HU] Lakóterek színdinamikája a 2016-os évre

 

          Mindannyiunkkal előfordult már, hogy azon tűnődtünk, hogyan válaszuk ki a legmegfelelőbb színt lakásunk falaira. Tudjuk, hogy a színek hatással vannak közérzetünkre, egészségünkre és befolyásolják a teret. A New York-i Pantone Intézet, mely a színek tanulmányozásával foglalkozik, már a divathéten bemutatta a 2016-os év aktuális színeit, melyeket az otthonunkban is alkalmazhatunk. Ezúttal én is bemutatok néhányat.

A javasolt listán találta magát a mustársárga szín, mely tágítja a teret, vidám hangulatot áraszt, megemeli a rezgéseket, barátságosabbá, melegebb hangulatúvá teszi a környezetünket. Nagyobb felületen elővigyázatosan kell bánni vele, mert túl erős, akár zavaró hatású is lehet. A lakás minden részén, falakon, bútorokon, textíliákon egyaránt jól mutat, padlón viszont a sötétebb árnyalatait használjuk. A sárga szín, a nap színe fokozza az étvágyat, serkenti az emésztést, javítja a hangulatunkat, erősíti az idegeket, segíti az agymunkát. Nagyon jól társítható komplementer színével, a fuksziával.

Az egyik kedvencem az úgynevezett auróravörös szín, mely elég erőteljes és érzéki, melegséget hoz a környezetbe és szűkíti a teret. Elővigyázatossággal kell kezelnünk, mert ha túl domináns, zavaró, kellemetlen hatása lehet. A vörös szenvedélyt és lángoló aktivitást sugároz. Ez a szín tökéletesen mutathat egy neutrális színekbe öltöztetett nappaliban, modern konyhában vagy akár hálószobában is. Fabútorokkal, kiegészítőkkel kombinálható, otthonos, bronz- és aranyfelületekkel pedig elegánsan hat. A vörös szín gyorsítja az anyagcserét és megemeli a vérnyomást.

A Pantone Intézet további színe az úgynevezett „zöld villanás”. Ezt a színt azoknak ajánlják, akik szeretnek kilépni a komfortzónájukból. Nyugtató hatása van, kiegyensúlyozottá teszi a tekintetet és magára vonzza a figyelmet, gazdag, elegáns és kifinomult. Ajánlatos a folyosón vagy a bejárat falain használni, a konyhában étvágygerjesztő hatást gyakorol. Nagyon jól kombinálható a sárga színnel, a bükk, kőris, juhar faszínekkel is remek összhangot teremt. A zöld szín a bizalom, a remény, a hit, az újrakezdés színe.

A Pantone 2016. évi listáján találták magukat továbbá a „folyóparti kék”, a „levegőkék”, a „cápaszürke”, az agyagbarna… Attól függetlenül, melyik térben szeretnénk alkalmazni a színeket, fontos, hogy betartsunk néhány szabályt: tervezzük meg a beavatkozást, figyeljük meg a természetes fény mozgását, mérjük fel, mekkora a szoba, és ha mindezek után nem tudunk dönteni, kérjük ki építész szaktanácsát.

/http://www.nepujsag.net/lakberendezes

 

Oaza miru ob jezeru

1. 7. 2015

[HU] Tóparti béke-oázis

 

Itt a nyár, mely pompázik csodálatos színeiben, illataiban és zamatos gyümölcsiben. Azon időszak, amikor kegyeivel csalogat a természet és amikor azon törekszünk, hogy minél több időt töltsünk odakint a szabadban. A jelen lakberendezési elrendezés vezérfonalát is a természetben tartózkodás motiválta, mely így egy tóparti nyaraló felújítása lett, egy aktív nyugdíjas házaspár részére.

A meglevő nyaraló alaprajza funkcionálisan jól meg van oldva, viszont kevés a fő, nappali konyha helyiségben a fény. Az új tulajdonosok aktívak és sokat tartózkodnak kint a természetben, viszont ugyanúgy szeretnek üldögélni könyvvel a kezükben a teraszon vagy együtt főzni a konyhában vagy akár étkezni barátokkal, ami mindenképp kellemesebb tevékenység, amennyiben fényes – tágas nappali-konyha áll rendelkezésünkre, ahol ráadásul a belső tér összefolyik a külsővel és emellett csodálatos kilátást nyerünk a mesebeli tóra. Ezek számos okoknál fogva a ház meglevő déli oldalon levő ablaknyílásokat átalakítottam francia ablakokká, melyekhez csak a parapet falat kellet lebontani. Az ablakok szélessége és teherhordás maradtak ugyanazok. Ezzel a vonással összenyitottam a külső és belső teret, mely így most együtt lélegezik. A teraszon levő kandallót, némi beavatkozással átterveztem kétoldalúvá és így még atraktívabb homlokzati elemként szerepel, mely még transzparensebbé teszi a homlokzatot.

A belső tér további fontos változása a nappali-konyha és a folyosó közti elválasztó fal megnyitása lett. A meglevő fal lebontásra került, így az új fa alapszerkezetű falat vertikális sávablakokkal nyitottam meg, melyek diszkrét megvilágosítást biztosítanak a hosszúkás, eddig sötétben rejlő folyosónak.

Még egy nagyobb beavatkozást az új álmennyezet kialakítása jelentette, melybe a  világítás belemélyítése került és mellyel egy elegáns közeget alakíthattam ki. A hétvégi ház belső berendezése, a megrendelő házaspár kívánságait követve, kortárs kialakítású lett, friss színekkel és természetes anyagokkal. Remélhetőleg ez egy új hely lett – magán béke oázis, ahol sok szép élvezetes pillanatot töltenek majd a tó-part gyönyörű természetes környezetében.

/http://www.nepujsag.net/lakberendezes

Barviti interier sobe za teenagerko

4. 5.  2015

 [HU] Lányos tini szoba tervezése

Május pompázó színeiben találtam ezúttal az ihletet egy színes lányos tini szoba berendezésére. A régi polgári lakás, melyben egy négytagú család él, átrendezésre került, és így a tini lány új szobát kapott. A tini szoba berendezésénél fontosnak találtam, hogy flexibilis téreelrendezés mellett több funkció is megférjen egymás mellett és akadjon némi hely baráti társalgásra is.

            A rendelkezésünkre álló felület tere 3,20 méter belmagassága lehetővé tette, hogy a központi dolgozó – nappali helyet maximálisan kihasználjuk úgy, hogy egy alvógalériát helyezzünk el a tér bejárati oldalára. Így a galéria alá kerülhettek a kiszolgáló felületek – gardróbszoba és egy külön WC. Ezen helyiségek belmagassága alacsonyabb lett a megszabottnál, viszont az így nyert nagyobb nappali helyiség mellett elfogadható kompromisszumnak találtam. Az alvógalériát a nappaliból lehet megközelíteni, egy multifunkcionális lépcsőn keresztül, mely alatt beépített szekrények helyezkednek el. Az így nyert központi nappali részben, mely tágas és világos lett, találta helyét a  dolgozó sarok és a társalgó rész. Ide egy mobilis – kombinálható kanapét helyeztem, melyet tetszés és szükség szerint át lehet helyezni. Ez lett a központi hely ahol el lehet heverészni és társalogni kellemes baráti körben, vagy akár megtekinteni egy filmet, melyet a szabadon hagyott lépcső feletti falra lehet kivetíteni. A nappali berendezése és egyedi megoldása flexibilis és a kreatív fiatal hölgy részére lehetővé teszi, hogy kifejezze kreativitását és tetszése szerint rendezze be és változtassa a lakórészét. Így szóba jöhetnek merész színek és minták, kiegészítők és különböző textúrák.  A minimalisztikus alap építész elemek felhasználása mellett a fiatalok sorában közkedvelt különböző stíluskeverés is  szóba jöhet. A tervezett elemek neutrális fehér színűek és ezért könnyen kombinálhatóak más színekkel és formákkal. A kanapé és a falak színei meleg, lila, piros és kék tónusúak, melyek közel álnak a fiatal tini lány színvilágához.

            A multi funkciós tini szoba világa színes és flexibilis lett, akár csak egy vidám fiatal tini lány kortárs időkben élő világa.

 

Preureditev jedilnega kota in kuhinje

29. 3. 2015

[HU] Étkezős konyha átalakítása

Itt a tavasz kellemes napsütéssel, ébredező természettel és megújult energiákkal, melyek új kezdetekre hívogatnak bennünket. Az időszakhoz illően a mostani lakberendezési tanácsban az otthon egyik legfontosabb térrészével fogunk foglalkozni: a konyha felújításával.

        Az eredeti konyha funkcionálisan jól meg van tervezve, használói viszont némi felújításra és friss dizájnra vágynak. Egy konyhaszigetnek sem mondanának nemet az átrendezett helyiségben.

        Az eredeti konyha alaprajzi felépítését megtartottam korszerűbb vonalak alkalmazása mellett, natúr földtónusokat iktattam az enteriőrbe, melyek megegyeznek a megrendelő elképzelésével és a ház eredeti színvilágával. A sziget elrendezése a jelenlegi két oszlop megőrzése mellett némiképp kihívást jelentett, mert a két építészeti elem az enyhén hosszúkás alaprajzú tér közepén helyezkedik el, s így vizuálisan is szétválasztja a teret.  A funkcionális közlekedési utakat is befolyásolja, mert a szerviz/garázst és a folyosót összekötő vonalon van. Ezt a kihívást figyelembe véve a konyhaszigetet, melynek mérete 70 x 150 centiméter lett, a tér rövidebb oldalával párhuzamosan helyeztem el. Az újonnan keletkezett szigetbe került a főzőlap és a tűzhely páraelszívóval kombinálva, valamint új szekrényekkel. A kényelmes mozgás biztosítása céljából a sziget körül minimálisan 90 centi szélességre van szükségünk. A sziget mentén akad hely egy reggeliző/teázó pultnak is, mely mellett akár két bárszék is elfér.

                Az étkezős oldalon az ablak alatt kapott helyet egy új kombinált szekrénysor, mely zárt és nyitott-vitrines részből áll. Így egy vonással kissé lerövidítettem a hosszúkás teret és az új zárt tárolófelülettel rendezettebb térhatást értünk el. Az étkezőasztalt is áthelyeztem és megváltoztattam az irányát. A falakat a tévé és néhány kép mellett üresen hagytam, hogy a tér tudjon kissé lélegezni és magába szívni a gazdag természetet, melyhez tartozik. Az átalakított konyhába a friss színek és a levegős elrendezés remélhetőleg sok pozitív energiát hoznak a beköszöntött tavasszal.

 

Stopnišče ali multifunkcijski hall

2. 3. 2015

[HU] Lépcsőház avagy multifunkcíós előtér

 

Megérkezett a március és vele már majdnem betoppant a tavasz és a kellemesebb napsütéssel teli időjárás. Ilyenkor az ember is felébred és feltöltődik új energiával és ihlettel. Így keletkezett a jelen lakberendezési kihívás is, mely klasszikus kétszintes ház, két részre osztásából jött létre.

Az új – plusz bejárat magától adódott, a meglevő garázs átalakításával. A szerencsés pozíciója miatt, csak a két szint közti meglevő lemezt kellett eltávolítani. Ily módon veszítettünk némi alapterületet, viszont nyertünk egy minőséges és vonzó, multifunkcíós bejáratot. A meglevő lemez lebontása mellett az új nyílászárókat is kellett módosítani. Maga a lépcső és a bejárati ajtó pozíciói  magától adódtak. Alaprajzilag a bejárat északkeleti oldalra került, a lépcső pedig a tér bal sarkába. Mivel a megrendelőnek nagymértékben fontos volt a tér esztétikai értéke, egy L alaprajzú lépcső mellett döntöttem, mely elegánsan és nagyvonalúan körülöleli a bejárati teret. A többfunkciós helyiség pecsétjét egy domináns, enyhén extravagáns  csillár adja meg, mely a lépcsőház közepén ereszkedik a térbe. Itt egy kényelmes fotel áll, melyen akár órákig is elüldögélhetünk egy érdekes könyv társaságában . A bejárati helyiségében helyét találta egy WC is. Funkcionális  oknál fogva helyeztük ide. Pozíciója miatt használható a földszinten levő kertből, valamint az érkező vendégeknek is kéznél van. Ebben a többfunkciós bejárati térben helyére lelt egy gardrób szekrénysor is, mely tágas és számtalan kelléket helyezhetünk bele.

Az előtér színvilága könnyét, világos tónusokban pompázik, a földszinti szürke padlóburkolat kivételével. A lépcső és az emeleti galéria burkolata és a nyílászárók fából készültek és kellemes meleg hatást keltenek a világos tónusokkal szemben. A bútorok, falak és különböző kiegészítők fehér színűek.

Kissé másmilyen bejárati  és lépcsőház megoldás, mely a látogatónak már a bejáraton elárulja, hogy egyedi emberek otthonába érkeztünk. Ide a szerencse is szívesen el fog majd ellátogatni!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save